Pas vam zadaje probleme tokom šetnje? Teško ga kontrolišete na povocu? Ne brinite, ovo je jedan od najčešćih problema koje se može modifikovati bez kažnjavanja.03leashPse je potrebno naučiti da hodaju na povocu, jer jednostavno ne znaju da ne treba da vuku. Učenje može biti pravi izazov jer psi hodaju brže od nas i uzbuđeni su zbog onoga što vide i njuše.

Postoje razne medote kako možete naučiti vašeg ljubimca da vas ne vuče tokom šetnje, i neće svaka metoda biti podjednako uspešna kod svakog psa. Zato je važno da dok ne nauči svaku šetnju smatrate lekcijom. Ove metode vam mogu pomoći.

Metoda “Crveno svetlo, zeleno svetlo”
Za ovu metodu je potrebno da pas već zna osnovne komande “sedi” i “dođi”. Čim pas počne da zateže povodac – “crveno svetlo”. Stanite i čekajte. Kada prestane da vuče i popusti povodac pozovite ga da vam priđe, a zatim mu recite da sedne. Nakon toga ga pohvalite, nagradite poslasticom i nastavite da hodate (“zeleno svetlo”). Dok hodate redovno ga nagrađujte dok hoda uz vas.

Ukoliko vas povuče da nešto onjuši, ponovite korak “crveno svetlo”, ali kada se vrati do vas nemojte ga nagrađivati poslasticom – neka njušenje bude nagrada. Nakon nekoliko nedelja primetićete da sve ređe zastajete ali ne zaboravite da nagrađujete psa ukoliko vas ne vuče.

Metoda mamca i nagrade
Počnite tako da vam pas stoji sa vaše leve strane. Uzmite u levu ruku nekoliko poslastica i pružite je psu da omiriše. Zatim kažite “idemo” ili “idemo u šetnju” i polako počnite da hodate. Na pocetku obuke, na svakih nekoliko koraka iz ruke dajte psu poslasticu. Budite sigurni da imate dovoljno zaliha u levom dzepu.

Ukoliko pas počne da vas vuče napred ili u stranu, odmah stanite. Skrenite mu pažnju i pozovite ga da vam priđe i sedne. Kada vas posluša, nagradite ga. Zatim ponovite postupak.

Svakodnevnom vežbom broj koraka između nagrađivanja će se povećavati, a vremenom ćete moći komotno da hodate, tek s vremena na vreme nagrađujući vašeg ljubimca poslasticom.
04leashMetoda promene pravca
Za učenje pomoću ove metode biće vam potreban duži povodac. Kada krenete u šetnju, čim pas počne da zateže povodac, okrenite se, kažite “idemo” (upozorenje) i nastavite da hodate u suprotnom pravcu. Uvek menjajte pravac u smeru kazaljke na satu kako bi vam pas uvek bio sa vaše leve strane.

Ovaj način učenja je najbolje početi na prostranim otvorenim površinama, livadama ili parkovima, gde psa neće previše ometati drugi stimulusi. Vašom čestom promenom pravca pas, ne može da predpostavi gde ćete se kretati u sledećem trenutku i posle kratkog vremena će početi da gleda u vas u nameri da “počita” sledeći korak. Vremenom će se broj promena smera smanjivati dok pas ne nauči da hoda pored vas sa opuštenim povocem.

I još nekoliko saveta…
Naučiti psa da hoda uz vas bez cimanja povoca zahteva mnogo nagrađivanja. Zato je važno da ga nagrađujete poslasticama koje pas zaista obožava, a ne na primer granulama koje svakodnevno dobija za obrok.

Tokom obuke, hodajte malo bržim korakom nego što biste to radili bez psa. Ukoliko pas hoda brže ili trči manje su verovanoće da će se naglo zaustavljati i vući u drugu stranu.

I ne zaboravite, učenje zahteva mnogo strpljenja i vremena, ali se trud svakako isplati.

Foto: flickr/kellinahandbasketswong95765, HKatsoulis