Da li mačke razlikuju boje? Da li su kratkovide ili dalekovide? Da li vide u mraku? Česta su pitanja za koji postoje brojni odgovori i često oprečni stavovi. Naučnici se slažu da mačke, kao i psi, vide binokularno što znači da se prilikom gledanja služe sa oba oka istovremeno. Vidno polje kod mačaka je 200°, dok je kod ljudi 180°. Mačje oči, za razliku od ljudskih, prilagođene su tami: nekoliko posebnih svojstava omogućava im da dobro vide i pri najslabijem svetlu. Pogledajte fotografije na kojima se mogu uočiti razlike između ljudskog  i mačjeg vida (načinjene na osnovu dosadašnjih tvrdnji i pretpostavki o čulu vida kod mačaka). 

mačji vid 1

Vidno polje odnosno područje koje se može obuhvatiti pogledom ako se gleda u jednom smeru kod mačaka je za 20 stepeni šire nego kod ljudi.

mačji vid 2

Mačke ne vide jasno na daljinu, tako da npr. prejzaž predstavlja smo maglovitu mrlju za njih.

mačji vid 3

Do nedavno se verovalo da mačke vide samo crno-belo, ali najnovija istraživanja pokazuju da mačke ipak vide neke boje. Dokazano je da mačke mogu razlikovati crvenu i zelenu boju, crvenu i sivu, zelenu i plavu, zelenu i sivu, plavu i sivu, kao i žutu i sivu boju.

macji vid 4

Mačje oči, za razliku od ljudskih, prilagođene su tami. Razlog tome je što se u meržnjači mačijeg oka nalazi daleko veća koncentracija fotosenzitivnih ćelija tzv. štapića nego u ljudkom oku. Pretpostavlja se da je noćni vid mačaka šest je puta precizniji od ljudskog.

 

izvor :buzzfeed.com

foto: buzzfeed.com (Nickolay Lamm)