Mačka govorom tela iskazuju svoje emocije, raspoloženje i stanje. Intenzitet i jasnost ispoljavanja emocija dosta zavisi od karaktera i individualnih osobina.  Stanja kao što je uznemiresnost, nezadovoljstvo i ljutnja čini se da svi lako prepoznaju. Međutim, brojni gestovi kojima mačka iskazuje ljubav i privrženost često prođu neopaženo ili ih mnogi ne prepoznaju, verovatno zato što su rezervisani samo za mali krug odabranih, a osim toga mačka svojim mišićima lica može proizvesti mnogo manje izraza nego pas pa emocije pokazuju najčešće pokretima i ponašanjem. Predstavljamo vam 10 načina na koji mačke iskazuju ljubav i privrženost:

govor tela macke - dodir celom

1.Mačka pokazuje ljubav i privrženost kada čelom dodiruje ruku, nogu ili drugi deo tela, vlasniku i nekoj drugoj dragoj osobi u porodici. Ona to čini tako što spusti glavu, nagne se prema napred i nežno čelom dodiruje neki deo tela osobe kojij želi pokazati da je voli. Ovaj dodir podstiče otpuštanje hormona sreće, endorfina i kod mačke i kod osobe kojoj pokazuje svoje emocije .

govor tela macke - trljanje obrazom

2. Mačka prostor u kome boravi obeležava kao svoj tako što se telom ili obrazom očeše o predmete u kući . Takođe privrženost vlasniku ili članovima porodice mačka će pokazati tako što ih očešati obrazom. Trljanje podstiče izlučivanje ulja iz žlezda na mačjem licu i na taj način će mačka obeležiti osobe koje voli kao svoje vlasništvo.

govor tela macke - rep

3. Pokreti mačjeg repa jasan su pokazatelj raspoloženja. Mačka prijateljski nastrojena, koja želi da bude mažena, približava se glave blago nagnute, uspravnog tela, uzdignutog repa.Kada mačka pri susretu sa osobom drži visoko podignut rep ona je pozdravlja, a ako pri tom i trza vrhom repa ona jasno poručuje osobi da je voli.

govor tela macke - oci

4. Oči mačke mnogu otkriti u kakvom se raspoloženju ona nalazi. Mačka često svoju privrženost i ljubav izražavaju očima. Mačka uspostavlja kontakt očima samo sa osobom kojoj veruje i koju voli. Veza je dodatno naglašena treptajem, jer je treptaj oblik mačjeg poljupca.

ovor tela macke - predenje

5. Jedan od najpoznatijih načina ponašanja kojim mačka uglavnom iskazuje zadovoljstvo i privrženost je kada prede. Predenje je miran ritmički zvuk koji se čuje pri udahu i izdahu mačke i koji ukazuje na zadovoljstvo, naklonost i ljubav.

govor tela macke - spavanje u krilu

6. Mačke uvek traže mirno i sigurno mesto na kome će spavati. Pravi je komplimet ukoliko se odluče da je to mesto u krilu ili pored vlasnika ili nekog člana porodice jer na taj način bez sumnje dragoj osobi pokazuju poverenje, naklonost i ljubavi .

govor tela macke - sape

7. Lagano naizmenično pritiskanje prednjim nogama, takođe je jedan od načina kojima mačka ispoljava ljubav i je znak zadovoljstva i privrženosti. Ovakvim ponašanjem mačka se ponovo vraća instiktima mačeta kada je uz majku osećala udobnost, sigurnost i toplinu. Radeći ovo, mačka izražava svoju ljubav prema vlasniku kao majčinskom liku.

govor tela macke - jezik

8. Neobično ponašanje mačke kada ona liže kosu i ušne resice vlasniku, još jedan je u nizu gestova kojim ona iskazuje ljubav i privrženost. Ovakvim ponašanjem mačka vlasniku poručuje da ga tretira kao drugu mačku i ovo je jedan od načina na koji želi da mu iskaže prijateljstvo i poverenje.

govor tela macke neobican poklon

9. Mačke svoju ljubav pokazaju i donošenjem poklona vlasniku. Poklon je u ovom slučaju lovina: miš, prica, gušter ili neka druga životinja. Ma koliko ovaj poklon bio uznemirujući on ustvari pretdstavlja dokaz mačkine ljubavi. U tom slučaju, za vlasnike je najbolje da pohvale svoju mezimicu i nagrade je nekom poslasticom, koja će joj skrenuti pažnju dok ne uklone ovaj neobičan „poklon“.

govor tela macke - mjaukanje

10. Način na koji mačke mjauče može biti veoma različit. U zavisnosti od raspoloženja i želja mjaukanje može biti različitih tonaliteta. Ukoliko mačka glasno mjauče i proizvodi visoke tonove znači da izražava svoju privrženost i odanost.

 

izvor: vetstreet.com
foto:vetstreet.com, scathinglybrilliant.blogspot.com,attackofthecute.com, petmd.com, nannymcfur.ca,veterinaryteam.dvm360.com