Imajte na umu da ćete ime svog psa dozivati mnogo puta u toku njegovog života. Razmotrite ovih osam jednostavnih koraka kako bi ste izabrali pravo ime za vašeg novog mezimca. Da li zaista želite da preko prepunog parka dozivate svog psa nekim luckastim imenom narednih deset godina?!

Evo šta se desi kada se svi psi u parku zovu Bobi!  Ilustracija: Anja TvrtkovićPsi u parku

  1. Ne zaboravite da ćete ime svog ljubimca dozivati u javnosti! „Glavonja“ možda zvuči simpatično vašim prijateljima, ali sigurno neće biti simpatično kod veterinara ili u parku za pse. Takođe, izbegavajte suviše česta pseća imena jer vaš pas može otrčati nekom drugom vlasniku u zagrljaj ili neki tuđ pas može doskakutati do vas.
  2. Ukljčite decu u odabir imena za novo štene. Deca, kao i psi, vole jednostavna i kratka imena. Ime koje pas dobije u rodovniku, često je predugačko pa treba smisliti neko kraće i zvučnije. Ime Šampion king Čarls Španijel koker, ostavite za izložbu, a u kući je dovoljno i Koki.
  3. Pre nego što psa nazovete imenom nekog od bliskih rođaka, konsultujte se sa njima. Možda vi mislite da je čast da štene nazovete po omiljenoj tetka Mili, a ona to ne shvati kao kompliment. Tetka Mila možda to protumači kao nepoštovanje, a nema porebe da se zamerate ljudima koje volite.
  4. Testirajte ime. Koristite nekoliko dana novo ime i vidite kako vam zvuči. Ako ide uz psa kog ste nabavili, zadržite ga.
  5. Nagradite psa poslasticom i maženjem kada se odazove na svoje ime. Ono će vrlo brzo shvatiti da zovete baš njega.
  6. Izbegavajte imena koja zvuče slično kao komande poslušnosti. Npr. ime Seli, pas može pomešati sa komandom „sedi“.
  7. Psi veoma dobro čuju visoke tonove. Dobro će prihvatiti imena koja počinju na slovo: S, Š, C, K… Komplikovanija imena psi nešto teže usvajaju zbog više konkurentskih zvukova.
  8. Budite obazrivi kada menjate ime starijem psu. Ako ste udomili starijeg psa koji već ima ime zadržite ga ili neka novo ime bude slično starom. Pinkija ćete lako preimenovati u Mikija, ali ako se ime drastično razlikuje psu će trebati mnogo više vremena da prihvati i počne da se odaziva na novo ime.