Dog_Vacation_1Prenosim vam tekst koji sam izvorno napisao na Kupindo blogu. S obzirom na to da je ova tema sada aktuelna kod svih nas koji imamo psa, možda će vam neki od saveta biti od koristi. Tekst sledi u nastavku:

Za neke je vreme odmora već počelo, neki tek razmišljaju gde i kako bi mogli da odmaraju, ali vlasnicima pasa se u ovakvim situacijama veoma često nameće nezgodno pitanje: da li povesti psa sa sobom, i kome ga poveriti na čuvanje ako ga ne vodimo?

Ako ste čvrsto odlučili da psa vodite sa sobom, obratite pažnju na sledeće stvari:

1) Da je smeštaj u koji dolazite pet friendly
Spisak za neke od gradova u Srbiji i Crnoj Gori možete pogledati na sajtu Petfrendli.com, a pomenuti spisak se stalno dopunjava. Ukoliko se smeštaj ne nalazi na ovom spisku, najbolje je da ih kontaktirate direktno sa ovim pitanjem.

2) Potrebna dokumentacija
Ukoliko psa vodite u zemlje EU, potrebno je sledeće:
– Da je pas vakcinisan (protiv zaraznih bolesti i besnila) i trajno obeležen (mikročip ili tetovir broj)
– Potvrda o zdravstvenom stanju (ne starija od 48h) – izdaje vaš veterinar
– Titar test – izdaje laboratorija ovlašćena od strane EU
– Sertifikat za izlazak iz zemlje – izdaje nadležna Republička veterinarska inspekcija

Za zemlje koje nisu članice EU titar test ne mora biti uslov, ali je uvek najbolje da se informišete o specifičnim pravilima za zemlju u koju putujete. Dešava se da neke od članica EU zahtevaju i druge uslove (npr. da pas bude u karantinu ako dolazi van zemalja EU, ili da bude trajno obeležen – mikročipom). Informacije koje su ovde navedene sam pronašao na više mesta na internetu, ali je za aktuelne i sigurne informacije najbolje da se obratite vašem veterinaru.

3) Način na koji ćete transportovati psa
Ukoliko putujete sa psom kolima, pogledajte tekst u kom smo već pisali o stvarima na koje treba da obratite pažnju. Ukoliko putujete avionom, zatražite informaciju od avio kompanije kojom letite, jer su pravila transporta ljubimaca veoma precizna.

4) Ponašanje na plaži i šetalištima
Zemlja u koju dolazite može imati specifična pravila za šetnju sa psom (npr. da li mora nositi korpu, pod kojim uslovima ne mora biti na povocu i slično), pa je dobro da se o tome informišete unapred. S druge strane, imajte u vidu da nekim ljudima neće prijati ako je vaš pas mnogo blizu njih, npr. na plaži. Iako je pas možda druželjubiv i prijateljski nastrojen ka ljudima, mnogi ljudi to neće znati i mogu se zabrinuti za svoju bezbednost, ili bezbednost svoje dece. Imajte razumevanja za takve situacije.

5) Visoke temperature i mogućnost toplotnog udara
Psi mogu veoma lako doživeti toplotni udar tokom letnjih meseci. Zato je važno da ne budu izloženi direktnom suncu u najtoplijim časovima. Neke od saveta kako da to predupredite možete pročitati ovde.

Kada sve ove stvari imate u vidu, biće vam jasno da odlazak sa psom na odmor može biti komplikovan. Lično bih se uvek pre odlučio na to da psa poverim na čuvanje prijateljlima, ili bih brigu prepustio nekom pouzdanom pansionu za pse (Odgajivačnica pasa Darkfall nudi i ovu uslugu, i to na veoma lepom salašu). Razlog za to je jednostavan: dug put, kao i dug boravak na suncu ili u gužvi, psima definitivno ne prija. Moje razmišljanje je da je za psa bolje da ostane kod kuće, ili u pansionu, i odmori tih 10 dana. Družićete se nakon povratka sa odmora, kada će vas on sačekati i obradovati srećnim pogledom i mahanjem repa. 🙂

Da li imate savet ili dodatne informacije koje biste želeli da podelite u komentarima?