Veliki broj pasa u Srbiji i ostalim balkanskim državama su dvorišni psi. U zimskom periodu njima treba posvetiti više pažnje. Rase sa poddlakom, kao sibirski haski, bolje podnose zimu, ali i njima treba nega. Veoma je bitno da pas ne bude mokar kako bi poddlaka moga da zadrži toplotu. Psima sa kraćom dlakom, potrebna je veća nega. Uzmite u obzir i godine. Mladi i stariji psi su dosta osetljiviji na hladnoću.

Šta možete da uradite kako bi vaš ljubimac uživao u zimi?

1. Kućica za pse
Ukoliko niste u mogućnosti da psa primite u svoju kuću, garažu, ili neku ostavu koja ima grejanje, najvažnija stavka je dobra kućica za psa. Zaboravite na improvizovana skloništa u vidu kartonskih kutija, raznih gajbi, cirada i ostalo. Kućica treba da bude od drveta ili teške plastike (ove kućice su specijalno napravljene i mogu biti u obliku igloa), sa dobrom izolacijom. Takođe, kućica treba da ima ventilaciju ali ne sme biti promaje. Ne pozicionirajte je na udaru vetra, vodite računa da sneg i kiša ne ulaze kroz njen otvor. Ovo možete postići tako što se na ulaz u kućicu postave vratanca (cene se kreću od 30 do 90 evra u zavisnosti od veličine), ili trakaste zavese koje mogu biti i od jačeg najlona. Kada ste obezbedili da hladnoća, kiša i sneg ne ulaze u sklonište, možete da se pozabavite prostirkom na kojoj će pas ležati. Možete koristiti slamu, seno, ili ćebad. Važno je da redovno proveravate prostirku kako bi utvrdili da li je mokra. Mokra prostirka ne pruža toplotnu izoloaciju i u tom sličaju trebate da je zamenite. Na zapadu postoje električne prostirke specijalno napravljene za spoljašnju upotrebu (cena je oko 100 evra), kao i specijalna elekrična grejna tela koja održavaju toplotu u kućici (cena, od 100 evra pa naviše).

001

2. Hrana i voda
Važno je da vodu menjate i po nekoliko puta dnevno kako bi izbegli zamrzavnje. Pas može da dehidrira ukoliko je voda zamrznuta. Ishrana treba da bude pojačana, jer pas u hladnim danima troši više kalorija. Posavetujte se sa veterinarom, kako bi došli do najbolje formule u ishrani, uzimajući u obzir rasu i godine vašeg ljubimca. Možete da koristite plastišne činije kako bi izbegli da se jezik psa zalepi za metal.

002

3. Održavanje higijene
Ukoliko pas ima viseće uši i dužu dlaku oko usta, redovno proveravajte da li se pojavio led ili promrzline. Šape su najizloženije uticajima zime a kako možete da ih održavate pogledajte ovde. Redovno četkajte psa, jer prljavština i otpale dlake lose utiču na toplotu. Održavajte higijenu u i oko kućice, jer se čak i u hladnim danima mogu pojaviti buve i krpelji koji mogu postati aktivni u toplijem okruženju.

003

4. Fizička aktivnost
Na žalost, većina dvorišnih pasa kod nas i u okruženju je vezana na lancu uz minimalnu slobodu kretanja, to je nešto što ne preporučujemo za bilo koje godišnje doba. Idealno je imati ograđeno dvorište i dovoljno prostran boks za psa. Kada nastupe hladni dani, dvorišnom psu treba posvetiti vremena iako biste se možda rađe ušuškali u toplini vašeg doma uz čaj i neki dobar film. Izvodite psa dva do tri puta dnevno u šetnju. Ponesite hranu i igračku kao nagradu i vežbajte trikove sa ljubimcem. Pustite ga da se igra i trči po snegu. Na ovaj način psu neće biti dosadno i uživaće sa vama u zimskim danima. Iskoristite da posle šetnje proverite prostirku, stanje vode i toplotu u kućici.
Uz ove korake obezbedićete svom psu da udobno prebrodi hladne dane, ostane zdrav i veseo.

Da li vi imate dvorišnog psa? Kakva su vaša iskustva u zimskim danima?