Hranjenje iz ruke je odličan način da se izgradi veza i poboljša odnos vlasnika i zamorca. Uz malo strpljenja i volje morsko prase će početi da vlasnika posmatra kao prijatelja koji mu obezbeđuje hranu, sklonište, igru i druženje. Evo kako da u 3 koraka to postignete:

 1. Dajte zamorcu vremena da se navikne na novu sredinu
  Kada ljubimac stigne u nov dom još je uznermiren od transporta i svi mirisi su mu potpuno novi. Pustite ga da se navikne na svoje okruženje par sati, a onda priđite kavezu. Pričajte mu kako bi se navikao na vaš glas i ponudite mu malo hrane iz ruke. U 90% slučajeva zamorac neće uzeti hranu, ali ne očajavajte. Dovoljno je da oseti miris vaše kože kako bi vas zapamtio.

  morsko-prase-5

  Foto: njuska.com

 2. Neka hrana u vašoj ruci bude jedina dostupna
  Ako je kavez pun druge hrane, morsko prase neće imati razloga da rizikuje i uzme hranu iz vaše ruke. Polako mu prinesite hranu do njuške i pustite ga da je onjuši. Ako se morsko prase skloni u stranu, ne posežite za njim. Neka ono dođe do vas. Nastavite da mirno, bez naglih pokreta držite hranu. Morski prasići vole da jedu, naročito slatko voće pa je pitanje minuta kada će preovladati želja za hranom nad strahom koji osećaju. Kada zamorac zagrize hranu, dozvolite mu da je uzme i odnese malo dalje od vas kako bi je na miru pojeo. Ovu fazu ponavljajte nekoliko dana.
 3. Hranjenje iz ruke
  Kada se morsko prase naviklo da prilazi i uzima hranu, pređite u poslednju fazu. Kada vaš ljubimac zagrize hranu, čvrsto je držite i ne dopuštajte da je odnese. Neka gricka parče po parče iz vaše ruke. Videćete da prase više nema potrebu da pobegne na sigurno mesto, nego će grickati hranu tik uz vas. Ovo je znak da je veza uspostavljena, pa ljubimca možete držati i u krilu dok ga hranite. Onda kada je zamorac potpuno opušten u vašem prisustvu možete ga uz pomoć hrane naučiti da dođe na poziv i nagraditi ga omiljenim voćem ili povrćem kada ispuni komandu.

Veoma je lako i zabavno fizičkim kontaktom uspostaviti vezu sa ljubimcem, ali je neophodna smirenost vlasnika, upornost i strpljenje. Pogledajte video na kojem naša mezimica Šiva istražuje okolinu, traži hranu i jede iz ruke.