dogs02Izbor određene rase psa, može dosta da otkrije o vlasniku, tvrde psiholozi sa Bath Spa univerziteta u Velikoj Britaniji. Oni su hteli da provere da li vlasnici biraju rasu koja po temperamentu odgovara njihovom tipu ličnosti. U studiji je učestovalo preko 1000 ispitanika koji su putem interneta odgovarali na upitnik, a rezultati ankete su vrlo zanimljivi. Naime, psiholozi su utvrdili da postoji sedam grupa različitih rasa, a svaka od njih odgovara određenom tipu ličnosti vlasnika.
Proverite u koju od ovih sedam grupa spadate vi i vaš pas.

Zlatni retriver1. Sportski psi
U ovu grupu pasa spadaju retriver, labrador, koker španijel, kao i sve vrste setera i pointera. Vlasnici koji se odluče za sportkog psa su prijatne i dopadnjive spoljašnosti. Dobro se slažu sa drugima, ljubazni su, opušteni i vode računa o tuđim osećanjima. Vrlo su aktivni i vole da vreme provode napolju istražujući prirodu. Poznati vlasnici koji spadaju u ovu grupu su Gvinet Paltrou koja ima labrador retrivera i Dženifer Aniston koja poseduje zlatnog retrivera – najpopularniju registrovanu rasu u Americi.

Ovcarske rase2. Pastirski psi
U ovu grupu spadaju sve ovčarske rase, a najpopularniji prestavnici su Nemački ovčar i Border koli. Istraživanje je pokazalo da su vlasnici ovih rasa ekstrovertni, okrenuti drugim ljudima. Oni vole da izlaze, komunikativni su i uvek spremni za provod sa društvom. Ovakvom tipu ličnosti, pored ovčarskih rasa, odgovaraju i dalmatineri, buldozi, pudlice i šnauceri. Poznati vlasnici su glumac Adam Senler koji poseduje buldoga kao i nekada Vinston Čerčil. Engleska kraljica voli i drži nekoliko Velških korgija.

Bigl3. Psi goniči
Vlasnici koji za ljubimca imaju goniče kao što su bigl ili američki lisičar, prema istraživanju, pokazali su se emocionalno stabilnim ličnostima. Oni su smireni, staloženi, nije ih lako iznervirati i zadovoljni su svojim životom. Najpopularniji predstavnici ove grupe su rodezijski ridžbek, lisičari, holandsi gonič i bigl. Poznati vlasnici su pevačica Fergi (Black Eyed Peas) koja posedje dva jazavičara i predsednici Džordž Vašington sa lisečarem i Lindon Džonson koji je imao bigla.

Mali psi4. Mali psi
U ovu grupu pasa spadaju sledeće rase: Čivava, Jorkširski terijer, Patuljasti špic, Pekinezeri kao i Mops. Ljudi koji biraju za ljubimce male pse koji podsečaju na plišane igračke su prijatni, otvoreniji za nova iskustva, inteligentni i skloni umetnosti. Može se desiti da ih okolina ne prihvati tako dobro jer odaju utisak da im je glava u oblacima, da su uobraženi i suviše ponsni. Poznati vlasnici koji vole pale pse su modni kreator Valentino sa svojim mopsom, Natali Portman, Paris Hilton i Linzi Lohan koje poseduju i obožavaju čivave.

Konformisi5. Psi konforimisti
Ovde spadaju: Bostonski terijer, Šar pej, Čau Čau, buldozi, šnauceri i doge. Ove rase koliko vole da se igraju, toliko vole da spavaju i odmaraju, pa se dosta razlikuju od sportsih pasa. Vlasnici koji se odluče za ove rase su svesniji i dosta druželjubivi. Znaju da uživaju u trenutku, vole udobnost i veliki su hedonisti. Neki od poznatih vlasnika koju odgovaraju ovoj kategoriji su Maraja Keri i njen Ši-cu i Marta Stjuart i njen Čau čau.

staford6. Terijeri
Vlasnici koji poseduju terijere nisu se posebno istakli među drugim ispitanicima ankete. Njihovi razultati nisu bili ni loši ni dobri, već prosečni. Oni vole umerenost u svemu, kako u jelu i piću tako i u odnosima sa drugim ljudima. Prijatni su, ali ne previše opušteni pa nekima mogu delovati uštogljeno. Njihov moto je „zlatna sredina“. Drugi ih vole jer su smireni i racionalni čak i u neprijatnim situacijama. U ovu grupu spada Stiv Irvin, autor popularne emisije o životinjama koji je imao terijera i čuveni glumac Vin Dizel koji poseduje bul terijera.

radni psi7. Radni psi
Vlasnici koji poseduju radne pse su se pokazali kao prijatni i ljubazni. Vole otvorenost, direktnost i iskrenost. Vrlo su inteligentni i često omiljeni u drušvu. Najbolji predstavnici grupe su: Dobermani, Rotvajleri Bernardinci, Bokseri i Doge. Poznati vlasnici su Džastin Timberlejk i njegov bokser, zatim predsednik Amerike Barak Obama koji poseduje portugalskog psa za vodu, Džim Keri koji ima dogu i glumac Vil Smit koji obožava svog rotvajlera.

Foto: free-pet-wallpapers.com & livescience.com