Kakadui su visko inteligentne ptice koje se brzo i lako pripitomljavaju. Odlični su imitatori, a uz malo posvećenosti vlasnika naučiće da ponavaljaju reči, pa čak i složene rečenice. Veoma su društveni i vole da su u centru pažnje. Sa njima je zabava zagarantovana pa se sve veći broj ljudi pri izboru papagaja odlučujuje baš za ovu vrstu.

TELESNE KARAKTERISTIKE
Kakadue možemo podeliti u nekoliko porodica: beli, crni i ružičasti koji su najređi. Spadaju u velike papagaje, a u zavisnosti od vrste mogu da narastu preko 40cm. Kao kućni ljubimci najzastupljenjiji su Žutokukmati kakadu i Kakadu gofin. Svi imaju lepezastu i pokretljuvu ćubu koju šire kada su uzbuđeni ili uplašeni. Ćuba u zavisnosti od vrste može biti žuta, ljubičasta ili crna. Jak, crn kljun koriste pri ishrani ili za odbranu. Odrasla jedinka dostiže dužinu od 40 cm, raspon krila oko 25 cm, a dužinu repa do 11 cm. Životni vek im je od 30 do 70 godina.

kakadus

SMEŠTAJ
Velikim papagajima treba omogućiti prostrane kaveze minimalnih dimenzija 100x80x180 cm po jedinki. U kavez stavite drvene prečke, panjalice, merdevine, kanap sa čvorovima i druge igračkice kako bi papagaj imao čime da se zanima. Sveža voda i hrana treba da budu lako dostupne. Kakadu više voli da šeta i da se penje uz pomoć kljuna nego da leti pa je poželjno često puštati pticu da se slobodno kreće po stanu. Pticu pustite van kaveza samo ako ste sigurni da su svi prozori zatvoreni i nikada je ne ostavljajte bez nadzora. Nekoliko panjelica i igračke držite po stanu, a na taj način izbećićete da se papagaj dosađuje i gricka nameštaj. U letnjem period kada su temperature prijatnije kavez možete držati u dvorištu ili na terasi, ali ne sme da bude izložen direktoj sunčevoj svetlosti ili promaji. Kakadu voli prolećne i letnje pljuskove i tada širi krila dok ne bude potpuno mokar. Možete sami tuširati papagaja mlakom vodom, ali ne u zimskom periodu. Ne treba ih držati u prostorijama ispod 12 stepeni.

2746072101_31cba0ebaa_o

ISHRANA
Osnovu jelovnika čine mešavina semenki namenjena za velike papagaje. Vole suncokret, kukuruz, ovas, bele semenke i drugo zrnevlje, a ishranu možete obogatiti orasima, lešnicima, neprženim kikirikijem ili bademima. Sa ljudske trpeze povremeno im treba davati kuvana jaja, testenine od celog zrna pšenice, grašak i pasulj. Voće i povrće treba da čini 30 % celokupnog dnevnog jelovnika. Vole banane, jabuke, tropsko voće, šargarepu, svež krastavac, papriku, blitvu, peršun i drugi zeleniš. Treba izbegavati dinju, lubenicu, krušku, breskvu kao i sve slatkiše i grickalice namenjene ljudima. Gotove poslastice za velike papagaje možete davati povremeno, jednom nedeljno, bez preterivanja. Suvu hranu treba držati u kavezu, a sveže voće i povrće sklanjati posle 4 sata jer se brzo ubuđa. Voda mora da bude sveža i čista.

Bird-Olympics4

TEMPERAMENT
Kakadu je visoko inteligentan papagaj koji voli da je u društvu vlasnika. Lako oponaša zvukove i melodije iz okruženja, a uz malo truda savladaće reči i složene rečenice. Treba im pažljiv, strpljiv i posvećen vlasnik. Nisu dobri ljubimci za ljude koji su često van kuće. Ako su zapostavljeni i često sami padaju u depresiju i tada ispoljavaju destruktivno ponašanje – krešte i čerupaju perije. Vole decu i dobro se slažu sa drugim ljubimcima. Ako želite da vaš ljubimac bude srećan i zdrav igrajte se sa njim bar nekoliko sati dnevno, puštajte ga da se slobodno kreće van kaveza i priušitite mu kvalitetnu hranu. Uz odgovarajuću negu i brigu kakadu čak i u kućnim uslovima može da živi i do 70 godina.