Kafe barovi u kojima se kafa, čaj ili neko drugo piće može popiti uz druženje i igru sa mačkama izuzetno su popularni u Japanu. Uobičajena ponuda svakog kafića u ovim kafe barovima u svetu poznatim kao „Cat cafe“ obogaćena je mačkama koje su domaćini.

cat cafe

Prvi kafe bar sa mačkama “Cat Flower Garden” otvoren je 1998. godine u glavnom gradu Tajvana. Ideja je veoma brzo zaživela i u Japanu, gde je od 2004. godine do danas otvoreno oko 40 cafea sa mačkama. Brojni kafići ovog tipa u zemlji izlazećeg sunca nude različite usluge, tako postoje kafe barovi u kojima su samo crne mačke, ili retke rasne mačke, dok se pojedini odlučuju za mačke iz azila.

cat cafe barovi

Uspeh ovih kafića u Japanu često se objašnjava i nemogućnošću mnogih Japanaca da imaju kućne ljubimce. Naime mnogi žitelji Japana, ljubitelji mačaka, nemaju vremena da se posvete svom ljubimcu, a osim toga neretke su i zabrane držanja kućnih ljubimcima u stanovima kod pojedinih stanodavaca. Pa za cenu od oko 10 dolara Japanci dobijaju piće i privremenog ljubimca na sat vremena.

cat cafe korpe

Pravila ponašanja u ovim kafićima su jasno propisana. Mačke se mogu maziti isključivo čistim rukama , ne smeju se terati na bilo koju vrstu interakcije ukoliko nisu raspoložene da se igraju sa gostima. Takođe im je obezbeđen prostor za mirovanje. “Cat cafe” prema mišljenju mnogih predstavlja idealno rešenje kako za ljubitelje mačaka tako i za mace koje imaju sigurno mesto za život.

cat cafe tokyo

Azijski trend kafe barova za ljubitelje mačaka polako počinje da se širi i po Evropi. Prvi kafe bar sa mačkama otvoren je u Beču gde goste dočekuje pet druželjubivih mačaka donetih iz „Kuće za zaštitu životinja“. U kafeu u Sankt Petersburgu posetiocima je na raspolaganju osam mačaka, od kojih su četiri dovedene iz muzeja “Ermitaž”, gde su preživljavale loveći miševe, dok su ostale četiri rasne mačke kupljene kod uzgajivača. Početkom ove godine Budimpešta je dobila jedan ovakav kafić, a par meseci kasnije i Minhen. Uskoro se očekuju otvaranja takozvanog “Cat cafe” u Londonu i Parizu.
Međutim, nisu baš svi ljubitelji mačaka oduševljeni ovom idejom. Mnogi aktivisti za prava životina ističu da mačke ne treba da budu svedene na ulogu plišane igračke i da bi bile srećnije kod kuće, sa porodicom, nego kada im se stalno menja grupa ljudi koja ih čuva.

foto: flickr.com, theatlanticwire.com, miaowmix.blogspot.com, celojumueksperts.blogspot.com