Foto: nickbrandt.com

Foto: nickbrandt.com

Pogledajte fantastičnu prirodnu pojavu koju je na obali jezera Natron u Tanzaniji fotografisao Nick Brandt. Veliki broj internet portala je uz ove slike preneo i vest da fizički kontakt sa jezerom životinje pretvara u kamen. Sudeći samo po slikama moglo bi se zaključiti da je zaista tako, međutim, prava istina je ipak malo drugačija.

Alkalna voda u jezeru Natron ima visoku pH vrednost (oko 10.5) i toliko je kaustična (prouzrukuje nagrizanje) da može spržiti kožu ili oči životinja koja nisu naviknuta na ovakvu sredinu. Alkalnost ove vode prourokovana je Natrijum karbonatom i raznim mineralima koje u vodu dospevaju sa okolnih planina. Međutim, ono što je za ovu priču zanimljivo, jeste da određene količine Natrijum karbonata mogu sačuvati telo životinje koja je umrla i to duži period vremena. Egipćani su, između ostalog, koristili baš Natrijum karbonat u procesu mumifikacije tela preminulih.

Ipak, to ne znači da je ovo jezero mrtvo i da u njemu nema živog sveta. Jezero obiluje životinjama i raznmim organizmima kojima alkalnost ove vode odgovara. To su alge, razne vrste ribe pa čak i ptice (na primer, flamingosi).

Fotograf Nick Brandt je na jezeru pronašao tela umrlih ptica i drugih životinja i bio je toliko fasciniran da je odlučio da sačini niz fotografija kojima će ove životinje ponovo oživeti, samo na jedan nesvakidašnji i, neki bi rekli, bizaran način. Fotografije će biti objavljene u njegovoj knjizi „Across the Ravaged Land“.

Pogledajte neke od njih:

Autor slika: ©Nick Brandt 2013, Courtesy of Hasted Kraeutler Gallery, NY, www.nickbrandt.com