Fizičke i mentalne sposobnosti pasa najbolje se razvijaju uz igru. Kroz zabavu pas uči da koristi sva svoja čula, a mnoge igre podstiču na inventivnost i rešavanje problema.

igra pas

Karakterističan i svim poznat stav psa kada je prednji deo tela spušten prema zamlji, a zadnji visoko podignut uz veselo mahanje repom jasan je znak da je ljubimac raspoložen za igru. Igranje ima veoma važnu ulogu za razvoj ljubimca. Kopanje, jurenje, trganje, žvakanje, grickanje, donošenje i lajanje urođena su ponašanja pasa koja bi trebalo uključiti i podsticati u igri, ali i naučiti ih šta je dozvoljeno, a šta nije.

Donošenje predmeta je zabavna, energična igra, odlična za traganje . Uz malo vežbe većina pasa zavoli ovu igru. Ovaj vid zabave je dobar, jer pas pogledom traži i prati, a zatim i lovi predmet. Ukoliko se igračka baci  u visoku travu pas će tada koristiti i čulo mirisa.
Pas često ima i svoju interpretaciju ove igre pa se može desiti da uzme predmet i da počne da beži  kako bi ga vlasnik jurio. Do ovog „nesporazuma“ dolazi zbog toga što ljubimac lopticu ili neki drugi objekat tretira kao plen koji je on ulovio. Psi uživaju u ovakvoj igri i ne treba ih kažnjavati zbog takvog ponašanja. Dobar način da se ovaj „nesporazum“ ispravi je  bacanje druge, nove loptice ili predmeta, nakon što pas svoj „plen“ donese vlasniku.

natezanje plena

Natezanje kanapa ili nekog drugog predmeta je zapravo mentalna i fizička vežba psa. Naravno uvek treba izabrati odgovarajuću igračku napravljenu od gume ili drugog odgovarajućeg materijala. Međutim sa ovom igrom treba biti veoma oprezan jer sa dominantnim psima nije preporučljivo igrati se igre natezanja, posebno ako osoba koja to radi nema iskustva. Dominantan pas moze agresivno braniti svoj plen, pa se igra u najgorem slučaju može završiti i ujedom.

pas igra 2

Kopanje je još jedna aktivnost u kojoj uživaju psi, jer vole da istaržuju. U vrelim letnjim danima rupa takođe služi i kao mesto gde će se rashladiti. Međutim, kopanje takođe može biti simptom, tj. upozorenje vlasniku da pas nema dovoljno fizičke i mentalne aktivnosti. Najbrži i najlakši lek za to je da se ljubimac izmori šetnjom, trčanjem ili plivanjem. Dobar trik da se pas nauči da ne kopa gde god poželi jeste da mu se na jednom mestu zakopaju omiljene poslastice ili igračke.

Mnoge igračke stimulišu mentalnu i fizičku aktivnost psa, kao što su: frizbi jer podstiče psa da prati predmet pogledom, da ga traži i donosi, zatim igračke koje u sebi imaju poslastice, razni kanapi, užad, loptice….

PREDLOG: Kako od starih stavri u kući napraviti zanimljivu igračku (ne košta ništa, ali vredi probati)

pigračka letenica

1. Krpena pletenica
Za ovu jednostavnu trzalicu potrebno je nekoliko starih kuhinjskih krpa. Isecite krpe na tanje delove i od njih napravote pletenicu. Krajeve vežite u čvor, ili ih zašijte.

2. Loptica ili flaša u čarapi
Za ovu igračku potrebna vam je jedna stara teniska loptica ili flaša i jedna čarapa. Stavite lopticu u čarapu i vežite veliki i čvrst čvor. Ukoliko se odlučite za opciju sa flašom obavezno skinite nalepnicu i čep kako ih pas ne bi pojeo. Jednostavno, brzo i jetino!

krpena lopta

3. Veliki čvor
Za ovu igračku potrebne su stare krpe ili majice…isecite na tanje delove. Uzmite jedan komad platna i vežite čvor, zatim drugi komad platna stavite preko i opet vežite i sve tako dok nedobijete jedana veliki čvor kao loptu.

4. Čarapa iznenađenja
Jedan par starih čarapa i nekoliko poslastica za pse je sve što je potrebno za ovu zanimaciju. Ubacite poslastice u čarapu savijte je i ubacite je u drugu čarapu vežite čvor. I zabava i nagrada za nekoliko sekundi.

lopta

5. Lopta sa kanapom
Ova igračka zahteva možda malo više vremena nego prethodne. Potreban je jedan deblji kanap i teniska loptica. Izbušite tenisku lopticu provucite kanap i krajeve vežite u čvorove, što više to bolje.

 

foto:sheknows.com, sheknows.com, activerain.com, fabyoubliss.com, corgibutts.blogspot.com, allfreecrafts.com