Japanska bobtejl mačka karakteristična po  kratkom pahuljastom repu, po kome je dobila ime, vekovima je bila poznata samo u Aziji. Neobičnog izgleda i zanimljive istorije poznata je po svom pustolovnom karakteru i brbljivosti. U japanskoj kulturi važi za simbol sreće.

japanska bobtejl mačka

POREKLO – Japanski bobtej je drevna rasa mačke, o čijem poreklu se malo zna. Iako u samom imenu ima epitet japanska nije sigurno da ova mačka zaista odatle potiče, jer pojedini izvori navode da dolazi iz Koreje ili Kine. Ali, bez obzira odakle dolazi, japanski bobtejl u orijentalnoj i japanskoj kulturi i istoriji zauzima posebno mesto. Ova kratkorepa mačka koju smatraju i simbolom sreće zauzima značajno mesto u aziskoj umetnosti već vekovima. Crteži mačke bez repa bele, riđe i crne boje mogu se videti u mnogim hramovima.

maneki-neko

U japanskoj kulturi se, i danas, za ovu mačku veruje da donosi sreću, pa se porcelanske figure ove mačke „Maneki-neko“ mogu videti u mnogim domovima i poslovnim prostorima širom Japana. Maneki-neko tipično imaju jednu nogu podignutu kao znak dobrodošlice. Japanska mačka bez repa je i pored svog uzvišenog mesta na zidovima hramova i u mnogim predanjima, živela je i kao obična domaća mačka u japanskim domovima. U istoriji ove rase takođe je zabeleženo da su između 13. i 15. veka bile i najsigurnija linija odbrane od rastućeg broja glodara u Japanu. Naime, japanske vlasti su u to vreme dekretom odlučile da se sve mačke puste na ulicu kako bi štitile industrije svile i trgovine, jer su im opasno zapretili miševi. Pa je tako ova rasa postala ulična mačka, a ne kućni ljubimac. Interesantno je da je japanski bobtejl u ostalim delovima sveta postao poznat tek nakon Drugog svetskog rata. U Americi je danas veoma popularan ljubimac, dok u Evropi rasa nije rasprostranjena. Šezdesetih godina je privukla pažnju nekih odgajivača čime je počeo selektivni uzgoj, 1971. godine japanski bobtejl je dobilo standard.

japanski bobtejl

GRAĐA TELA
Telo je vitko, snažno i srednje veličine. Leđa izgledaju blago pogrbljena, jer su zadnje duže od prednjih. Telo se završava veoma kratkim repom koji je naročita odlika ove rase. Rep mora biti dužine od 5 do 8 cm od korena repa, iako ispružen u punoj dužini može biti od 10 do 13 cm. Rep, kao otisak prsta kod ljudi,  je drugačiji na svakoj mački. Može biti ravan ili se sastojati od više zavoja i uglova. Dlaka na repu je nešto duža i deblja, raste prema spolja dajući repu izgled zečjeg repa. Kad je mačka opuštena drži rep uspravno. Glava čini gotovo savršen jednakostranični trougao, blago zakrivljenih crta ,visokih jagodičnih kostiju i izrazitog prelaza između brkova i lica. Nos je dugačak, dobro naznačen sa dve paralelne crte, koje se protežu od vrha nosa do obrva. Uši su velike i izražajne, uspravne, široko razmaknute. Oči su krupne više ovalne nego okrugle. Dozvoljene su sve boje očiju.
KRZNO je mekano i svilenkasto. Japanska bobtejl mačka može imati i dugo i kratko krzno. Priznate su sve boje, uzorci i kombinacije sa belim izuzev srebrnih. Boja krzna mora biti snažna, sjajna i jasna. Najcenjenija je trobojna boja dlake. Boja očiju trebala bi da se podudara sa bojom dlake.

japanski bobtejl

TEMPERAMENT
Japanski bobtejl je veoma radoznala i inteligentna mačka. Vrlo je privržena, voli društvo i potrebna joj je pažnja. Aktivna je i voli da istražuje svoju teritoriju. Veoma brzo uči razne trikove.  Lako se prilagode na nove ljude, situacije i tolerantna je prema drugim životinjama. Japanski bobtejl spada u „brbljive mačke“ ima cvrkutav glas koji proizvodi širok raspon tonova pa neki to opisuju kao pevanje.

NEGA i ZDRAVLJE
Nega ove mačke nije previše zahtevna. Krzno se lako i jednostavno održava uz redovno češljanje. Treba imati u vidu da joj je rep u korenu nešto osetljiviji na dodir nego ostali delovi tela, pa pri česljanju treba o tome voditi računa. Ova rasa mačke vrlo je otporna i u zdravstvenom pogledu nema rasno genetska opterećenja. Ukoliko živi u zdravoj sredini uz pravilnu ishranu može živeti i do 18 godina.

 

foto: alicegordenker.wordpress.com, kiki996.com, piperbasenji.blogspot.com