Naučnici Univerziteta u Sidneju nedavno su objavili rezultate poslednjeg istraživanja ponašanja i psihologije pasa, koje je pokazalo je da su neki po prirodi optimisti, dok drugi mogu biti i pesimisti.
pessimistic and optimistic dogU istraživanju je učestvovalo oko četrdeset pasa različitih rasa i dobi, a svi su bili istrenirani da za zvuk određene frekvencije vežu nagradu ukusnog mleka, a za zvuk dve oktave niži običnu porciju vode.
Tokom ogleda psi su izlagani izmešanim tonovima. Mnogi među njima trčali su ka činijama bez obzira na zvuk, dok drugi nisu pokazivli nikakvu inicijativu kad bi prepoznali ton koji ukazuje na običnu porciju vode. Prvi su svrstani u grupu optimista jer su bili spremni i voljni da trče ka činijama iako u njima nije uvek bilo mleko, ali nisu gubili nadu da će ipak stići do željene nagrade.

Pesimisti su se češće odlučivali na odustajanje, a iako ti psi nisu urođeno nesrećni, spremniji su da se pomire sa „statusom kvo“ i bilo im je potrebno ohrabrenje da probaju ponovo. Osim toga mnogi od pasa koji „čašu vide kao polu praznu“ su pokazivali znake stresa nakon neuspeha neki su cvileli, usporavali, a pojedini i izbegavali ponavljanje zadataka.

Istraživanje je samo jedan segment obimne studije ponašanja i psihologije pasa koja treba da utvrdi koji psi su najbolji i najspremniji da budu vodiči ili u nekoj službi. Istraživači su došli do zaključka da psi koji su pesimisti mogu da budi izvanredni psi vodiči jer su veoma oprezni kada je bilo kakav rizik u pitanju dok bi psi vedrije prirode sigurno davali bolje rezultate u bilo kakvoj potrazi za povređenima ili izvlačenju ljudi jer oni su odlučniji i ne predaju se tako lako.

Mišljenja o rezultatima ovog novog istraživanja su podeljena. Jedni tvrde da ovo može biti sjajana osnova za dalja istraživanja prirode pasa dok se drugi ipak ne slažu sa etiketiranjem pasa kao pesimista već smatraju da su ti psi ustvari realisti kao i da na ponašanje psa utiču i mnogi drugi faktori.