Trazenje eksplozivaKancelarija za pomorska istraživanja (The Office of Naval Research – ONR) započela je rad na istraživanju koje za cilj ima pronalazak metode za efikasniju i lakšu obuku pasa za detekciju eksploziva.

Psi se trenutno treniraju tako da upozore vodiča da su detektovali određeni miris, međutim, spisak mirisa koje psi moraju da nauče je veliki, zbog čega je trening izuzetno težak i zahtevan i za pse i za trenere. Posebno, kada se ima u vidu da se danas veliki broj eksploziva sačini u kućnoj radinosti, što spisak potencijalno sumnjivih supstanci konstantno povećava.

Ideja istraživanja jeste da se dođe do saznanja da li psi mogu da nauče da kategorišu određene grupe mirisa, kao i da to znanje kasnije sami primene u različitim situacijama. Na primer, umesto da pas nauči pojedinačno veliki broj mirisa koji su pokazatelj da se radi o eksplozivnoj supstanci ili napravi, pas bi se učio da prepoznaje određene grupe mirisa ali tako da stečeno znanje može da primeni i na supstance sa kojima se prvi put susreće, ali ih uspešno prepoznaje kao deo grupe spornih supstanci.

Ukoliko se ustanovi da je pse drugačijim pristupom u treningu moguće naučiti da kategorišu mirise i sami primenjuju to znanje, to će biti veliki korak ka efikasnijoj i pouzdanijoj detekciji spornih supstanci.

Izvor: sciencedaily.com