Rase poreklom iz Irske važe za radoznale, nezavisne, energične pse neodoljivog šarma. Mnoge od njih postoje već vekovima, neke su popularnost stekle tek u poslednje vreme, a neku se i dalje retke van ostrva. Povodom dana Svetog Patrika predsatvljamo vam rase pasa koje potiču sa „Smaragdnog ostrva“.
irski seter 11. Irski seter (Irish setter)
Rasa elegantnog držanaja prepotnatljiva po predivnoj, dugoj, gustoj, dlaci, mahagoni boje koja je na krajevima lagano talasasta. Tačni podaci o poreklu rase ne postoje, ali se pretpostavlja da je rasa nastala mešanjem španijela i pričara i drugih setera. Iako su u početku uzgajani kao lovački, vremenom su postali veoma omiljeni porodični, ali i psi za pratnju, sportski i izložbeni. Ova rasu karakteriše vitako i mišićavo telo , atletska građa i neverovatna energija. Ovi psi su inteligentni i dobre naravi.
irski terijer2. Irski terijer (Irish terrier)
Rasa crvene dlake snažnog tela, srednje veličine prvi put se zvanično pominje 1875. godine iako irci tvrde da pas postoji već vekovima. Navodi se da je rasa više od 200 godina korišćena u lovu, a osim toga jedna od namena irskog terijera bila je i uništavanje štetočina i glodara na imanjima.  Takođe, britanska vojska ih je u prvom svetskom ratu koristila kao kurire. Ovog hrabrog i energičnog psa avanturističkog duha i ponosnog držanja na ostrvu ga često zovu „džavolak“. Irski terijer je vrlo odan prijatelj, ali i odičan psa čuvar.
irski vucji hrt3.Irski vučji hrt (Irish Wolfhound)
Veoma stara rasa koju su na područje Irske donela keltska plemena. U prošlosti se koristio u lovu na visoku divljač i za zaštitu od vukova. Rasa je u srednjem veku, bila jedan od najdragocenijih i najlepših poklona koje su evropske kraljevske porodice poklanjale jedna drugoj. Danas se irski vučji hrt smatra, iako neslužbeno, nacionalnom rasom Irske, a još od 1902. godine ova rasa je i službena maskota Irske garde. Ovaj pas gigantskih proporcija ali blage naravi je mišićav, veoma snažan, graciozan i izuzetno jak.
irski mekodlaki psenicno zuti terijer4. Irski mekodlaki pšenično- žuti terijer (The Soft Coated Wheaten Terrier)
Još jedna veoma stara rasa poreklom je sa juga Irske. Gajen je za život na farmi, za lov na pacove, zečeve i  grabljivice. Važi i za izvrsnog psa čuvara. Ovaj pas dugo nije bio poznat van granica Irske, ali u toj državi svako imanje je imalo bar jednog psa ove rase. Poslušan, veran, druželjubiv, energičan , okretan i veoma inteligentan. Rasa priznata tek sredinom prošlog veka ima svilenkastu bujnu  dlaku neobične pšenično –žute boje.
irski crveno beli seter5.Irski crveno beli seter (Irish Red and White Setter)
Pretpostavlja se da se rasa pojavila krajem 17. veka i prilično je sigurno da je crveno beli seter starija rasa od čuvenog irskog setera crvene dlake. Krajem 19. veka crveni seter bacio je crveno belog u senku, pa se jedno vreme verovalo da je rasa izumrla. Međutim polovinom prošlog veka ova rasa priznata je kao posebna rasa. Irski crveno beli seter važi za pouzdanog, vernog i veoma dobrog i poslušnog lovačkog psa. Za ovog psa kažu da je jak, energičan, hrabar strastven, ali veoma ljupke prirode.
irski plavi terijer6.Plavi irski terijer (Kerry Blue Terrier)
Plavi irski terijer vodi poreklo iz pokrajine Keri u jugozapadnoj Irskoj. Njegova istorija obavijena je mnogim legendama. Jedna od njih navodi da je njegov predak bio jedini preživeli putnik sa broda koji je doživeo brodolom u vodama pored grofovije Keri. Iako veoma stata rasa sa plavičasto sivom bojom dlake u svetu je postao poznat tek nakon 1920. godine. Snažan, žustar, brz, ali i odličan plivač koristišćen je u lovu na jazavce, lisice i vidre. Nekada maskota Iraca i lovački pas danas je uglavnom kućni ljubimac.
irski vodeni spanijel7.Irski vodeni španijel (Irish water spaniel)
Neobična rasa za koju postoje tvrdnje da je stara više vekova, ali  i da je nastala u 19. veku ukrštanjem španijela i pudle ili setera. Jedno istraživanje pokazalo je da je ova rasa predak svih današnjih španijela. U svakom slučaju ova irska rasa psa važi za veoma poslušanu i inteligentanu, odličanog psa za vodu, posebno dobro prilagođenog za lov na divlje patke po močvarama i jezerima. Ovaj pas je u prošlosti bio uvršćen u trećeg najpopularnijeg sportskog psa, ali je vremenom izgubio na popularnosti, pa se sada retko može videti i na izložbama.