Čileanac Nelson Vergara  inspirisan Diznijevim filmom odlučio je da udomi 101. dalmatinca. Do sada je uspeo da spasi  42 psa koji su smešteni u njegovom dvorištu. Njegov plan je zapravo da skrene pažnju na dugogodišnji problem napuštenih pasa i nedovoljan broj azila za njih.

dalmatinci

Inspirisan Diznijevim filmom „101 dalmatinac“ čileanac Nelson Vergara odličio je da kao u filmu pruži utočište psima te rase. Trenutno 42 psa žive u njegovom dvorištu. Nelson je otišao toliko daleko da čak i vozi beli kombi sa crnim tačkama, a dobio je i nadimak „Dalmatian man“.

Međutim, njegova zamisao mu je u međuvremenu donela i mnoge probleme. Njegove komsije više puta su se žalile nadležnim službama zbog buke i neprijatnih mirisa koji dolaze iz Vergarinog dvorišta. Više puta je upozoren, a postoji i mogućnost da bude primoran da se iseli iz tog naselja do kraja oktobra.

Vergara je u inervjuu koji je dao za „The Associated Press“ rekao da njegova želja nije samo da oživi film, već zaista želi da pomogne što većem broju napuštenih pasa, ali i da skrene pažnju na dugogodišnji problem pasa lutalica, koji su prepušteni ulici i osuđeni na loš život. Vergara je objasnio da je želeo da se što više ljudi uključi u akciju spasavanja napuštenih pasa kao i da ukaže na potrebu otvaranja azila za ove životinje.

Osim što nema podršku i skoro svakodnevno nailazi na nerazumevanje komšija i zajednice u kojoj živi, Vergara nema dovoljno sredstava, ni odgovarajućih uslova da se adekvatno brine o psima koje je udomio. On je rekao da je svestan da su neki psi neuhranjeni, ali količina hrane i mnoge druge stvari potrebne za ove pse dosta zavise od donacije koje dobija.

Vergarina zamisao, ma koliko neobična, skrenula je pažnju na mnoge probleme koje treba što pre rešiti, ali bez prave podrške, veliko je pitanje kako će se jedan čovek izboriti sa toliko pasa.

foto:dbcovers.com