Kad vas osvoji ovaj energičan, glasan, spretan i odlučan pas, više ne možete živeti bez njega. Ova autohtona rasa zbog svoje razigranosti nikoga ne ostavlja ravnodušnim. 

POREKLO
hrvatski.ovcar.markaHrvatski ovčar je autohtona rasa, koja je slabo poznata van granica Balkana. Smatra se da pasmina potiče od pasa koje su Hrvati doveli sa sobom naseljavajući ove krajeve još u 7. veku. Najstariji zapis o hrvatskom ovačaru „Canis pastoralis croaticus“ datira iz 1374. godine. Spise je pronašao veterinar prof dr Stjepan Romić koji je zaslužan za očuvanje i razvijanje rase. On je 1935. godine počeo sa sistematskim uzgojnim programom, a tek 1969. godine rasa je zvanično priznata od strane FCI. Sudeći po pisanim dokumentima, izgled ovog psa se nije bitno promenio od 14. veka pa sve do danas. Pas izvanrednih radnih sposobnosti prvenstveno se koristio kao čuvar stada, a danas je, pored osnovne namene, zapažen izložbeni pas, kao i učesnik agiliti takmičenja.

cbd47bbf7695bc23cd4f5a48c626e010TELESNE KARAKTERISTIKE
Hrvatski ovčari su prilagodljivi psi, otporni na sve vremenske uslove. Boja dlake je uvek crna, mada su dozvoljene bele fleke na grudima i šapicama. Bela boja nije dozvoljena na ostatku tela, glavi i repu. Dlaka na glavi i nogama je kratka i glatka, dok je na ostatku tela gusta, duga i kovrdžava. Njuska je crna, a oči kesten braon boje, bademstog oblika, živahnog izraza. Uši su srednje veličine, poželjno uspravne. Kupiranje nije dozvoljeno. Rep je srednje visoko i radosno nošen. Hrvatski ovčar se kreće žustrim kasom umereno dugim koracima.

Rasa je po visini u grebenu na granici srednje velikih pasa. Visina mužjaka i ženke je između 40 do 53 cm, a težina varira od 13 do 20 kg.

TEMPERAMENT
2620.4 bed8c8d3e4bHrvatski ovčar je oprezan, okretan, oštrouman i inteligentan pas sa ogromnom energijom i sa jakom potrebom za ljudskim društvom. Poseduju jak instinkt i odlični su čuvari. Veoma su brižni i odani svom vlasniku. Uglavnom vezu ostvaruju sa jednom osobom i samo nju slušaju, pa se stariji psi teško navikavaju na novog vlasnika. Brzo i lako uče nove komande i dobro reagjuju na trening i dresuru. Ako pas nije socijalizovan na vreme, kasnije može biti oprezan i nepoverljiv prema strancima. Uz pravilnu dresuru može biti dobar, odan i poslušan kućni ljubimac, u suprotnom postaje veoma bučan, lajav, a nekad i destruktivan. U Slavoniji se i danas koriste kao čuvari stada, a psi se uče zanatu gledajući strije već sa 4 meseca života. Sa 6 meseci već znaju kako da održe ovce na okupu.

Pored primarnog „zanata“ ova rasa se pokazala odlično i u raznim sportskim disciplinama. Uglavnom odnose pobedu na agiliti takmičenjima, takmičenjima poslušnosti, praćenju, privlačenja pažnje javnosti, pastirskim takmičenjima, i drugim disciplinama osmišljenim za pse.

2malebigNEGA I ZDRAVLJE
Hrvatski ovčari poseduju veliku energiju i u dobroj su radnoj kondiciji. Potrebno im je puno istrčavanja i dugih šetnji. Više im odgovara dvorište, ali se dobro snalaze u stanu, pod uslovom da vlasnik ima dovoljno vremena da mu obezbedi intezivnu fizičku aktivnost.
Ovi psi se lako održavaju i ne zahtevaju nikakvu posebnu negu. Potrebno je povremeno četkanje kako bi se odmrsila talasasta dlaka i uklonio višak iste. Poželjno je šišanje u letnjem periodu.

Rasa je genetski dobrog zdravlja, pa su zdravstveni problemi i bolesti retke. Prosečan životni vek im je 13-14 godina, uz pravilnu negu i više.