Brz, razigran i izuzetno radoznao kućni ljubimac koji ne zahteva puno prostora i jednostavan je za održavanje. Hrčak, koga često nazivaju „džepnim ljubimcem“ aktivan je noću, a danju uglavnom spava.

hrcakPOREKLO
Poreklo hrčka zavisi od rase. Rasprostranjeni su u evroazijskom području gde naseljavaju pustinje, stepe i rečne pojaseve. Navodi se da je prvog hrčaka u Evropu doneo britanski zoolog George Waterhouse 1829. godine, koji je malog glodara slučajno pronašao u sirijskom gradu Alepu i nazvao ga zlatni hrčak. Sve do 1930. godine verovalo se da je hrčak izumrla vrsta, kada je u sirijskoj pustinji otkriveno leglo hrčaka. Od tog vremena, ovaj sićušni glodar kratkog repa i velikih obraza počinje da se uzgaja kao kućnji ljubimac.

sirijski ili zlatni hrcakOSNOVNE RASE
Sirijski ili zlatni hrčak poreklom iz Sirije i najpoznatija je rasa koja se najčešće uzgaja kao kućni ljubimac. Nekad ga nazivaju i „otmeni hrčak“, a prirodna boja mu je zlatno braon i ima svetao stomak. Sirijski hrčak ima tamne oznake na obrazima, koje se protežu od vilice ka ušima. Ova vrsta hčka voli samoću i čuva svoju teritoriju, pa ih treba držati pojedinačno.

Ostale rase hrčaka su ruski hrčak poreklom iz centralne Azije, severa Rusije i Mongolija, kineski hrčak iz Mongolije i severne Kine i sibirski hrčak poreklom iz istočnog Kazahstana i severozapadne Rusije.
U zavisnosti od rase dužina varira od osam i dvanaest centimetara, kao i težina i mogu biti teški od 20 (kineski) do 100 (Sibirski) grama.

hrcak tocakSMEŠTAJ
Za hrčka treba obezbediti smeštaj koji će biti dovoljno prostran, dobro osiguran i lak za čišćenje.
Hrčka je najbolje držati u kavezu dimenzija, najmanje 60 x 50 x 40 cm. Dno kaveza treba da bude prekriveno piljevinom, a mogu se koristiti i zgužvani komadi običnog belog papira. Nije preporučljivo koristiti novinski papir zbog štamparske boje koja je veoma otrovna. U kavezu treba da bude još i kućica, bočica za vodu, posuda za hranu, točak i ostale vrste igračaka za glodare. Mesto na kojem hrčak vrši nuždu treba da se čisti svaki dan. Kavez se jednom nedeljno detaljno očisti. Prilikom pranja kaveza, sredstvo za čišćenje treba dobro isprati. Kavez treba da bude na stabilnom mestu, kako bi se sprečio pad. Treba obratiti pažnju da ne bude izložen direktnoj sunčevoj svetlosti ili u blizini radijatora. Takođe, važno je izbegavati promaju i visoku vlažnost.

HRANA
Ishrana hrčaka bazirana je na gotovoj hrani za hrčke u granulama ili kao mešavina zrnevlja. Jelovnik se može obogatiti i svežim voćem i povrćem, npr: jabuka, banana, šargarepa, lešnik, borovnice, tikva…
hrcak hranaVeoma je je važno da uvek ima sveže vode. Dnevna količina izbalansirane hrane potrebna za sirijskog hrčka je oko 20 g (jedna velika kašika), a za kineskog hrčka oko 5 g (jedna kašičica).
Ovaj mali glodar uvek voli nešto da gricka pa je dobro u kavez staviti komadiće drveta ili različite gotove „grickalice“ koje su u ponudi u prodavnicama opreme za ljubimce. Ostaci ljudske hrane ili šećer štetni su za zdravlje hrčka.


TEMPERAMENT
Razigran, živahn i hitar kućni ljubimac. Aktivn je noću, a danju spava. Jednostavni su za održavanje i lako im je ugoditi. Vole se češkati i maziti, ali znaju biti i agresivni i ugristi ukoliko ih nešto provocira. Treba mu obezbediti što više aktivnosti, jer je sklon gojaznosti. hrcak igraJedna od omiljenih i veoma efikasnih igračaka je točak, na kome hrčak može dugo vremena provesti. Ove životinje je jednostavno obožavaju i uporno trče na njoj, svakodnevno prelazeći stotine metara.Ovi ljubimci takođe uživaju u raznim lavirintima kroz koje se mogu provlačiti i vežbati svoju spretnost i sposobnost da se izvuku iz bezizlaznih situacija baš kao što bi to radio u prirodi gde ga vrebaju grabljivci. Naravno hrčka treba i puštati iz kaveza, kada se navikne na novi dom. Izuzetno su radoznali, vole da njuškaju i istražuju, a pravi majstori da nestanu i da se zavuku između nameštaja u stanu pa je dobro biti u blizini i pratiti njihovo kretanje. Pogodniji su za stariju decu koja mogu adekvatno brinuti o njima. Očekivani životni vek hrčka iznosi dve do tri godine.