Probirljive i prefinjene kada je hrana u pitanju, mačke neće uvek odbiti hranu koja može ugroziti njihovo zdravlje. Pravilna i uravnotežena ishrana uslov je za zdrav i kvalitetan život mačaka, dok ishrana bazirana na izboru pogrešnih namirnica vodi ka raznim bolestima.

macke ishranaSirova riba
Sirova riba jer može lako da dovede do trovanja vitaminom B. Takođe riblje iznutrice, posebno jetra morskih riba sadrži mnogo joda što može ugroziti zdravlje mačke. Osim toga sirova rečna, ali i morska riba može biti zarazena raznim parazitima.

Konzervirana tunjevina
Mačke obožavaju tunjevinu. Male količine ove ribe u pravilno izbalansiranom obroku neće im naškoditi. Međutim zdravlje mačke će biti ugroženo ukoliko je konzervirana tunjevina često u jelovniku jer može doći do trovanja živom.

macka lukCrni i beli luk
Luk u svim oblicima, bilo da je u pitanju svež, u prahu, dinstan ili dehidriran veoma loše utiče na zdravlje mačke. Ovo povrće bogato je sulfoksidima i disulfidima i može dovesti do anemije, kao i do poremećaja sistema za varenje.

Mleko i mlečni proizvodi
Mleko je hrana a ne piće jer jedino piće za mačku je voda. Ova hrana predstavlja odličan izvor kalcijuma i fosfora potrebnih za jake kosti i zube, isto kao i mnogih vitamina i minerala. Međutim, kada odrastu, veliki broj mačaka ima problema sa varenjem mleka zbog nedostatka enzima neophodnih za probavu laktoze, pa im konzumiranje mleka izaziva dijareju. Dobra zamena mleku može biti jogurt. Maslac je odličan izvor masti, dobar za rast i krzno i mala količina se preporučuje povremeno u ishrani mačaka. Razni sirevi će izazvati konstipaciju ukoliko se daju u većim količinama, ali mali komad ponekada je zdrav i poželjan.

macka grozdjeGrožđe i suvo grožđe
Ovo voće sveže ili suvo sadrži toksin koji dovodi do oštećenja bubrega kod mačaka. Konzumacija velike količine grožđa dovodi do povraćanja, dijareje, a u nekim slućajevima i do otkazivanja bubrega.

Kafa i čaj i drugi napici koji sadrže kofein
Kofein u velikim količinama je fatalan za mačke. Simptomi trovanja kofeinom najčešće se manifestuju hiperaktivnošću, otežanim disanjem, ubrzanim radom srca, grčevima u mišićima…

Bombone i žvake
Bombone, žvake, neka peciva i dijetalna hrana sadrže u sebi ksilitol. Ova supstanca izaziva nagli pad šećera u krvi, a takođe veoma brzo može ugroziti rad jetre.

macka cokoladaČokolada
Čokolada bilo da je mlečna, bela ili crna sadrži teobromin ili teofilin i kofein. Ove supstance, veoma štetne za zdravlje mačke, mogu dovesti do poremećaja rada srca, problema u radu organa za varenje (povraćanje i dijareja), napada, a u nekim slučajevima i smrti.

Sirovo jaja
Žumance sirovog jajeta je korisno i ukusno, obezbeđujući belančevine, sumpor, kalcijum, fosfor i mnoštvo drugih minerala i vitamina. Sirovo belance, sa druge strane, sadrži avidin, koji razgrađuje i uništava vitamine B kompleksa. Jaja uvek treba skuvati jer se na visokoj temperaturi uništava avidin.

Jetra
Svakodnevna ishrana zdravom jetrom može vremenom da izazove ozbiljne zdravstvene probleme, čiji je uzrok višak vitamina A, koga u jetri ima u znatnim količinama. Hipervitaminoza ovog vitamina kod mačke može dovesti do problema sa kostima i deformiteta, osteoporoze, a torvanje vitaminom A imaće smrtni ishod.

macka mesoSveže meso
Iako su belančevine iz mesa osnova njihove ishrane, isključivo hranjenje svežim mesom ne pruža uravnoteženu razmeru belančevina i drugih materija potrebnih za zdrav razvoj mačke, koje se ne nalaze u svežem mesu. Štaviše, ishrana svežim mesom često zna da izazove pojavu glista u crevima.

Hrana za pse
Mada je jasno da se radi o ljubimcima sa veoma različitim nutritivnim potrebama u ishrani, neki vlasnici nekad naprave i izuzetak, pa macu nahrane obrokom za pase. Mačke su mesožderi tako da hrana namenjena psima ne može macama obezbediti potrebne hranljive materije, naročito proteine.