Pas je mnogo puta dokazao da je zaista čovekov najbolji prijatelj.  Odani, hrabri, verni i požrtvovani neretko rizikuju svoj život kako bi pomogli i iz nevolje izbavili svog vlasnika. Pročitajte tri zanimlijve priče o herojima iz psećeg sveta. 

Buddy, heroj sa Aljaske

Pas heroj

Nemački ovčar Buddy

Nemački ovčar Buddy, kućni ljubimac sa Aljaske, je 2010. godine opravadno dobio titulu heroja. Buddy je bio u blizini svog vlasnika koji je vršio popravku automobila u kućnoj garaži. Kada je varnica zapalila benzin, vatra se brzo proširila na garderobu nesrećnog čoveka i garaža se našla u plamenu. Vlasnik je uspeo da izađe napolje i ugasi vatru koja mu je zahvatila garderobu, međutim, pas je ostao u garaži koja je gorela.

Vlasnik, shvativiši da je Buddy ostao unutra, otvara vrata i pušta ga napolje uz reči „Moramo da nađemo pomoć“. Nakon izgovorenih reči, pas je otrčao kroz obližnju šumu i nastavio da trči lokalnim putem. Policajac koji je primio poziv u pomoć je imao problem da pronađe kuću, jer je GPS uređaj prestao da radi. U jednom trenutku primetio je psa za kog mu se učinilo da mu pokazuje put. Policajac je odlučio da ga prati i pas je uspešno odveo policajca do kuće u požaru.

Ono što ovu priču čini još zanimljivom jeste to što je ceo događaj dokumentovan video zapisom koji je snimila kamera policijskog automobila.

Pogledajte video snimak ovog neverovatnog podviga:

NAIDA, lutalica velikog srca

Četvorogodišnji Andrej Pavlov je hranio patke u blizini svoje kuće u Krasnojarsku (Rusija) kada je propao kroz led i upao u hladnu vodu. Naida, koja je tog dana pratila Andreja i pravila mu društvo, je digla uzbunu kada se dečak našao u hladnom jezeru. Počela je energično da laje što je privuklo pažnju Tatjane Balašove, koja je u blizini hranila svoje pse.

Kada se Tatjana približila, videla je psa koji je potrčao ka njoj, pogledao je, a odmah zatim otrčao nazad ka mestu nesreće. Shvatila je šta se desilo, pozvala pomoć i Andrejeva priča je dobila srećan završetak.

Naida je nakon ovog hrabrog poduhvata udomljena i sada uživa u svom novom domu 500 km dalje od Krasnojarska.

Heroji iz Avganistana

Rufus (levo) i Target (desno)

Rufus (levo) i Target (desno)

Tri psa spasila su život Američkom vojniku Chris Duke-u, kao i čitavoj njegovoj jedinici. Lokalni psi Sasha, Rufus i Target podigli su uzbunu kada su primetili da se bombaš samoubica približava mestu na kom su se nalazili, nakon čega su ga napali. Bombaš je aktivirao eksploziv, ali nije uspeo da povredi nikoga od ljudi u blizini. Ipak, jedan od pasa (Sasha) je zbog zadobijenih povreda morala da bude uspavana.  Druga dva psa, Rufus i Target su se uspešno oporavili.

Duke je nakon vraćanja u Ameriku organizovao akciju prikupljanja sredstava za spašavanje Rufusa i Targeta, nakon čega su uspešno dovedeni u Ameriku. Rufus je ostao kod njega, a vojnik Terry Young, takođe jedan od svedoka ovog incidenta, je udomio Targeta.

Međutim, Target koja nije navikla na ograničenu slobodu novog doma uspeva jednog dana da pobegne i nađe se na ulici. Nedugo nakon bega od kuće, šinteri hvataju Target. Iako je Young pronašao gde se nalazi, kontaktirao šintere i krenuo po nju, Target je greškom eutanazirana.