U komunikaciji sa okolinom životinje mogu koristiti pojedine delove tela, ili čitavo telo. Naklonost, neprijateljsko osećanje, pretnju, strah mačke i psi iskazaće gestikuliranjem ušima, ustim i očima, pomeranjem repa ili promenom položaja tela. Govor tela ovih životinja iako na prvi pogled sličan ima često različito ili sasvim suprotno značenje.

macke i psi rep

REP
Kada mačka drži visoko podignut rep, to znači da se oseća opušteno i prijateljski je raspoložena. Što je rep uzdignutiji, to je ona samopouzdanija.
Ukoliko je rep podignut i nakostrešen jasan je znak da je mačka ljuta, agresivna i spremna da napadne. Kada maše repom mačka pokazuje da je uznemirena i da očekuje neprijateljski susret ili se sprema da napadne plen. Kada pas drži rep podignutim to signalizira mogućnost agresivnog ponašanja. Pas koji je uznemiren i koji se sprema na agresiju takođe može pomeriti svoj rep malo unazad i mahati njime. Osim toga, rep podignut visoko kod pasa govori da je reč o dominantnom ljubimcu. Rep spušten nisko između nogu znači da se boji. Kada pas maše repom levo desno on je opušten i raspoložen, a ako to radi ubrzano, znači da je malo napetiji, jer se tek upoznaje sa nekim. Prijateljski nastrojeni psi mašu svojim repom napred nazad na srednjoj visini.

pas i macka usta

USTA
Kada je mačka opuštena držaće usta zatvorenim. Otvorena usta sa povučenim usnama i mačka pokazuje zube i šišti jasan su znak da je ljuta i da pokušava da zastraši. Pas koji je opušten češće će držati poluotvorena usta, što je pas napetiji to je vilica zatvorena čvršće, uz pokazivanje zuba. Usta su otvorena kada je pas uzbuđen, a opuštena kada je zaigran i zadovoljan.

psi i macke usi

UŠI
Jedan od najbržih načina da se prepozna raspoloženje mačke je upravo prema položaju ušiju. Kada je mačka prijateljski nastrojena i opuštena uši su uzdignute i okrenute napred.Ukoliko mačka počne trzati ušima unazad znači da je uznemirena i da postoji nesigurnost.Kada su uši spuštene mačka je uplašena, a kada su spuštene u nazad jasan je znak da je agresivna i da se sprema za napad. Nasuprot mačkama uši blago pomerene unazad znak su prijateljski nastrojenog psa. Što su uši više pomerene unazad jasniji je znak pokornog psa. Sasvim uzdignute uši ili okrenute ka napred kod psa signaliziraju da je pas spreman da se suprotstavi protivniku ukoliko je to potrebno.

pas i macka govor tela

OČI
Mačka posmatra pažljivo i zainteresovana je – širom otvorene oči i ne trepće. Međutim ako su oči otvorene, fiksiran pogled i telo joj je nakostrešeno jasan je znak da je mačka neprijateljski raspoložena. Kada mačka trepće pokazuje da je zadovoljna i da oseća poverenje. Veličina zanica mačke takođe će zavisiti od raspoloženja. Uznemirena ili uplašena mačka imaće širom otvorene zenice dok će recimo ljuta mačka imati sužene zenice.Poluotvorene oči oblika badema, a beonjače se ne vide ukazuju da je pas zadovoljan i opušten. Kada je pas nezadovoljan najčešće to iskazuje gledanjem u suprotnom pravcu od stvari ili situacije koja izaziva nemir, kao da pokušava da je ignoriše. Ako nezadovoljstvo preraste u stres pas širom otvara oči, beonjače postaju vidljive  i počinje da “fiksira” izvor stresa. Agresivan pas će preteće zuriti u objekat.

pas i macka telo

POLOŽAJ TELA
Iako pojedini delovi tela ponekad mogu da budu dovoljan indikator raspoloženja, uvek je bolje pogledati “širu sliku” kako bi se što bolje shvatilo šta životinja oseća odnosno misli. Kada mačka oseti pretnju okreće se u stranu kako bi izgledala što opasnija i veća. Odbrambeni stav mačke podrazumeva i izvijanje leđa i nakostrešeno krzno. Međutim, kada mačka savije leđa, spusti telo i uši i podvije rep oseća se ugroženo i upašeno želi da izgleda što manja. Opuštena mačka cela se rastegne i polagano izvlači i uvlači kandže. Lagano pritiskanje prednjim nogama, takođe je znak zadovoljstva i često ga prati i predenje. Pas kada oseti pretnju, kao i mačka, okreće telo međutim on to čini kako bi izbegao konflikt. Agresivan pas pokušaće da oda utisak veće, snažnije životinje. Stajaće uspravno s ušima i repom prema gore, istaknuće grudi napred. Uplašen i ponizan  pas će pokušati da izgleda manji. Pas raspoložen da se igra pomeraće težište tela napred nazad ili će prednji deo tela spustiti prema zamlji, a zadnji visoko podići uz veselo mahanje repom.

foto: vetstreet.com, fatmammycat.blogspot.com, dailymail.co.uk, blog.petspyjamas.com, themediamaid.com