Prvi keks za pse proizveden je daleke 1860. godine, po ideji Džejmsa Sprata. Predstavljanje ovog proizvoda smatra se početkom proizvodnje komercijane hrane za ljubimce. Vremenom je broj proizvođača i asortiman ponude sve više rastao uz stalne promene i inovacije u proizvodnji, pa danas imamo širok spektar proizvoda za ishranu ljubimaca.

prvi keks za pse

Prvi keks za pse
Trgovac po imenu Džejms Sprat iz Ohaja je 1860. godine krenuo u Englesku kako bi proširio prodaju gromobrana. Dok je bio u Londonu, on je primetio kako britanski mornari hrane pse koji su lutali dokovima vrstom krekera zvanim “Hard tak”. Kreker je bio napravljen od brašna, vode i soli i bio je nezamenjiva hrana za mornare koji su dugo putovali. Posmatrajući taj prizor Sprat je došao na ideju da napravi sličan takav kreker ali za pse. Povezevši se sa jednim proizvođačem peciva domišljati trgovac napravio je prvi keks za pse pod nazivom “Dog cake”.

milk bone keksKako se njegov proizvod pokazao kao uspešan u Engleskoj Sprat je odlučio da keks predstavi i bogatim američkim vlasnicima pasa 1895. godine. Džejms Spart bio neprikosnoveni proizvođač keksa za pse sve do 1907. godine kada je jedna mala američka kompanija u vlasništvu F.H. Beneta u borbi za tržište proizvela keks za pse u obliku kosti pod nazivom “Maltoid Milk Bones”. Ova dva proizvođača postavljali su standard i bili jedini proizvođači keksa za pse sve do 1922. godine.

Prosperitet dvadesetih godina i velika ekonomska kriza
Dvadesetih godina mnogi su i dalje ljubimce hranili sirovim mesom i ostacima hrane nakon ručka. Međutim, ponuda na tržitu je postajala sve bogatija, pa se osim keksa pojavila i suva i konzervirana hrana koja je bila pravljena od raznih vrsta mesa i žitarica. Ova hrana dugo je bila dostupna samo bolje situiranim Amerikancima. Komercijalna hrana za ljubimce u to vreme često je sadržala mnoge dikutabilne sastojke između ostalog i konjsko meso.

Velika ekonomska kriza značajno je uticala na industriju gotove hrane za kućne ljubimce. Ne postojanje zakonske regulative u ovom periodu, omogućilo je praktično svakome da napravi svoj brend suve ili konzervirane hrane za ljubimce, što je doprinelo i raznovrsnosti ponude i sve većem prisustvu komercijalne hrane na tržištu. Osim toga ova hrana reklamirana je kao jeftinija varijanta domaće hrane što je značajno doprinelo i prodaju i popularnosti ovog načina ishrane.

Drugi svetski rat
Tokom Drugog svetskog rata masovna proizvodnja konzervirane hrane za pse i mačke bila je u padu. U tom periodu je hrana za ljubimce bila klasifikovana kao “nebitna” od strane vlade. Osim toga materijali korišćeni za ambalažu – staklo i metal postali su dragoceni materijali za proizvodnju oružja, pa je njihova upotreba morala da se racionalizuje.
Ishrana ljubimaca tokom rata opet se svela na “ostatke sa stola”. Malobrojni koji su mogli da a priušte hranu za ljubimce, uglavnom su kupovali suvu hranu i keks.

Rat je, međutim, doneo jednu značajnu promenu u američkoj ishrani koja će uticati na komercijalnu hranu posle rata. Naime tridesetih godina veliki proizvođači hrane “Spam” i “Hormel” predstavili su američkom tržištu prereađenu hranu. Ovi proizvodi zbog dugog roka trajanja i lakog prenošenja pokazali su se odlični za ishranu vojnika. Uvođenje i popularizacija prepađene hrane značajno su uticali i na unapređenje proizvodnje hrane za ljubimce.

Posleratni bum
Vreme posle rata u istoriji SAD pamti se kao period brzog razvoja i velike ekonomske ekspanzije. Velika ponuda i stalno rastuća kupovna moć stanovništva rezultirala je ogromnim količinama mesnih i poljoprivrednih otpadaka. Ovi situaciju iskoristili su mnogi proizvođači hrane za ljubimce što se dovelo do jačanja ove industrije i daljeg razvoja i osvajanja pozicija na tržištu.
Vremenom tehnologija i način proizvodnje hrane za ljubimce je unapređena. Pedesetih godina jedna od kompanija predstavila je novi proizvod suvu, dehidriranu hranu u vidu granula nastalih procesom prerade hrane, poznatim pod imenom “istiskivanje” koja se pokazala kao najpopularniji izbor za vlasnike. I mnogi drugi brendovi i proizvođači hrane kasnije su nastavili sa konkurentskim nadmetanjem i inovacijama stalno predstavljajući nove i unapređene formule hrane za ljubimce.

Taj trend se nastavlja i danas kada u svetu imamo ogroman broj brendova hrane za ljubimce koje nude širok spektar najrazličitijih proizvoda.

 

izvor: pawnation.com
foto:flickr.com, en.wikipedia.org, philly.com, neatorama.com, doctorbarkman.blogspot.com,pfma.org.uk, houndsandharriers.com, creativepro.com