Najnovija studija pokazala je da filmovi u kojima psi imaju velike uloge utiču na popularizaciju određene rase. Visokobudžetni i kvalitetni filmovi koji pune bioskopske sale mogu uticati na buduće vlasnike da se opedele baš za rasu psa iz filma. Favorizacija i pomama za određenom rasom nekada traje i decenijama.

Američki kinološki klub je 1943. godine, nakon što je emitovan film Lesi, registrovao 40% više Škotskih ovčara u odnosu na prethodne godine. U istraživanju stoji da su na porast popularizacije rase uticali i nastavci istog filma, serija kao i crtani filmovi o psu koji pokušava da nađe svoje vlasnike.

Staroengleski ovčar postao je 100 puta poznatiji nakon objavljivanja Diznijevog filma The Shaggy Dog 1959. godine. Isti slučaj je sa filmom 101 dalmatinac. Nekon premijere 1985. godine popularnost Dalmatinera značajno je porasla.

U studiji, koju su sproveli istraživači sa Bristolskog i Njujorškog univerziteta, analizirano je 87 filmova u kojima zapažene role imaju psi, a zatim su upoređeni registracioni podaci rasa iz Američkog kinološkog kluba koji broji 65 miliona pasa. Utvrđeno je da su rani, stariji filmovi s početka 20. veka imali veći uticaj na buduće vlasnike nego sadašnja filmska ostvarenja slične tematike. Na današnje vlasnike pri odabiru pasa više utiče internet, nego filmovi.

Zanimljivo je da je popularnost rasla većinski onim rasama koje su u filmovima bili pozitivci. Bernardinac je veću popularnost steko u filmu Betoven, nego u hororu Kudžo. Vlasnici su i inspiraciju za imena svojih ljubimcima dobijali u filmovima, pa se Lesi zvao svaki 5 škotski ovčar u Americi tih godina. Listu 10 najpopularnijih pasa na filmu možete videti ovde.