Feretke su razigrani i nestašni kućni ljubimci. Njihov veseli karakter privlači sve veći broj ljubitelja životinja, pa ne čudi podatak da su u Americi feretke najpopularniji ljubimci posle pasa i mačaka.03ferTELESNE KARAKTERISTIKE
Feretke pripadaju porodici divljih krznašica. Poreklo vode od evropskih tvorova, a pripitomljene su pre skoro dve i po hiljade godina. Telo je vitko i duguljasto, a mogu da narastu i do 60 cm, uključujući i rep (13 cm). Mužjaci su krupnije građe u odnosu na tanane i elegantne ženke. U proseku teže od 0,7 – 2 kg. Krzno je mekano na dodir, a najčešće je braon, crne, bele ili kombinovane boje. Njuška je uska i ide u blagi špic. Boja njuške je najčešće bela, a dlaka oko očiju je najčešće crna i formira krugove, pa im to daje posebno simpatičan izgled. U prirodi, ali i kućnim uslovima mogu da žive od 5 do 10 godina.

SMEŠTAJ
Feretke veći deo dana provedu spavajući, ali ostatak vremena su vrlo aktivne, razigrane i radoznale, zato im je potreban veliki, komforan kavez. Minimalne dimenzije kaveza za jednu feretku su 80 x 50 x 60 cm, a ako ih drzite u paru duplo veći. Što više prostora za igru to će vaše feretke biti srećnije. U boljim pet radnjama možete kupiti viseće ležaljke na kojima će feretke spravati, ali i najobičnije ćebence će poslužiti. U kavez stavite posudicu sa svežom vodom i hranom koja mora da bude lako dostupna. Ne zaboravite da ubacite posudu za obavljanje nužde, koju možete napuniti peskom ili posipom za mačke. Feretke vole da se zabavljaju pa im ubacite igračkice, tobogan i tunele za provlačenje.
02ferISHRANA
Feretke su mesojedi, pa njihova ishrana treba da bude bazirana na proteinima. Možete kupiti hranu specijalno namenjenu za feretke ili visoko kvalitetnu hranu namenjenu za mačiće. Izbegavajte hranu koja sadrži žitarice, jer ove životinje loše vare vlakna. Možete ih hraniti ćuretinom, piletinom ili zečetinom, prokuvanoj na vodi bez dodatka začina, ili sirovim mesom. Voće (banana, jabuka, dinja) konzumiraju sveže, ali je dovoljno jednom nedeljno. Njihov jelovnik povremeno možete obogatiti prepeličjim jajima i maslinovim uljem. Nikako im nemojte davati hranu ili poslastice za pse jer nemaju odgovarajuću nutritivnu vrednost. Iako su feretke sladokusci strogo izbegavajte davalje grickalica i slatkiša jer škode njihovom zdravlju. Posudicu sa hranom čistite svaki dan, a voda mora da bude sveža.

TEMPERAMENT
Feretke spavaju od 16-18 sati dnevno i odlični su ljubimci za vlasnike koji su dugo van stana. Preostalo vreme provode u raznim igrarijama i tada počinje „prava predstava“. Ne puštajte ih po stanu bez nadzora jer su vrlo radoznale i vole da grickaju gotovo sve na šta naiđu. Vole igre skrivanja i zadirkivanja, a uvek su u interakciji sa vlasnikom. Nemojte se iznenaditi ako neki lični predmet pronađete u njihovom skrovištu u kavezu jer feretke obožavaju da skupljaju i sakrivaju stvari. Vlasnici moraju da imaju u vidu da feretke grizu, a ujed može biti poprilično bolan. Zato ih treba odvikavati od ove navike. Koristite rukavicu i budite strpljivi, a uloženi trud će se isplatiti.

Feretke su drušvene životinje pa se dobro slažu sa drugim feretkama, pa čak i mačkama i psima. Ne mojte ih bez nadzora ostavljati sa pticama ili glodarima jer ih mogu tretirati kao plen. Nisu pogodni ljubimci sa porodicu sa sasvim malom decom.
04ferNEGA I ZDRAVLJE
Feretku koja je namenjena da bude kućni ljubimac treba sterilisati/kastrirati da ne bi doslo da zdravstvenih kompikacija usped ne parenja. Reč je o vrlo osetljivim životinjama koje mogu oboleti od štenećaka, smrtonosne bolesti protiv koje se moraju vakcinisati svake godine. Takođe, sklone su prehladama, a ako dolaze u kontakt sa drugim životinjama ili ih vodite u šetnju obavezna je vakcina protiv besnila. Loše podnose izrazito visoke ili jako niske temperature, pa je idealno da budu u klimatizovanoj prostoriji na prijatnoj sobnoj temperaturi. Feretke imaju izuzetno čvrst san iz kojeg ih nije lako probuditi i u fazama spavanja ne treba uznemiravati životinju.

Foto: flickr/Max MoreauHans Splinterusfwsmtnprairie,