Vrane me sve više fasciniraju svojom inteligencijom. Na stranu sada sva istraživanja koja su poslednjih godina na ovu temu vršena, primera ima gde god se okrenemo.

Ne mogu ni da izbrojim koliko puta sam video vranu koja pronađe na ulici parče suvog hleba, a onda ga u obližnjoj bari ispusti i sačeka nekoliko trenutaka dok hleb ne omekša. Ili vranu koja nosi orah i razbija ga tako što ga ispušta sa velike visine.Koliko puta sam ih samo video kako na inteligentan način zezaju vrapce i druge ptice i uzimaju im hranu! Često imam utisak da su suviše inteligentne za telo koje im je priroda podarila.

Ipak, izgleda da je tako od davnih dana. U jednoj od Ezopovih basni, a Ezop je živeo pre skoro 1.500 godina, žedna vrana je naišla na vrč sa vodom. Nije mogla kljunom da dohvati vodu te je u vrč ubacivala kamenje, sve dok se voda nije podigla toliko da joj postane lako dostupna. Lepa basna, ali sudeći po novom istraživanju, potpuno je istinita.

Prema nekim podacima, inteligencija odrasle vrane ekvivalentna je inteligenciji petogodišnjeg, ili čak sedmogodišnjeg deteta. Zapanjućuje, zar ne? I ne samo to, vrane veoma dobro shvataju šta se dešava kada u vodu ubacite predmet određene zapremine, a uspevaju da reše i prilično kompleksne testove da bi došle do hrane.

Pogledajte ove sjajne primere: