Dopadljivog izgleda i mirne naravi, engleski buldog je neodoljiv kućni ljubimac. Ne voli mnogo da vežba i češće će te ga viđati kako drema na fotelji nego što jurca po dvoristu. Idealan je za manje aktivne porodice, a deca će ga obožavati koliko i on njih.

bulldog3

POREKLO

Rasa se prvi put u pisanim spisima pominje 1500. godine, ali tadašnji buldog je izgledao znatno drugačije od današnjeg. To je bio pas snažnje građe, dužih nogu i jake vilice. Najčešće su uzgajani i korišćeni kao psi za surovu zabavu, borbe sa bikovima. Pas je puštan u ograđen prostor sa bikom, a cilj je bio da najbolji pas ugrize bika za njušku i savlada ga. Ljudi su verovali da je meso bika bilo kvalitetnije i ukusnije ako je prethodno izujedano od strane pasa. Neretko su organizovane i borbe sa medvedima. Srećom, ova „igra“ biva ukinuta 1835. godine Zakonom o životinjama. Nakon toga ova rasa prestaje da ima svrhu i lagano odlazi u zaborav. Grupa entuzijasta nastavila je sa uzgajanjem buldoga ukrštajući ih sa mopsom, u nameri da stvore manje agresivnu rasu. Rezultat je današnji buldog. Standard rase postavljen je 1878. godine u Londonu od strane Engleskog Buldog kluba.

bulldog4

TELESNE KARAKTERISTIKE

Budog je rasa karakteristično široke glave i vrata. Telo je jake i snažne konstitucije, prekriveno naborima. Najveći nabori kože se nalaze na čelu. Oči su crne i okrugle, njuška kratka i nabijena, vilica i čeljusti široke, a uši preklopljene na nazad. Rep je kratak i nisko nošen. Dlaka je kratka i laka za održavanje, a najčešće je smeđe, riđe, tigraste, bele ili šareno bele boje.
Rasa spada u srednje velike pse. Mužjaci su nešto krupniji, visine u grebenu između 31-40 cm, a težine od 23-25 kg. Ženke su visine od 31-38 cm, i težine između 22-23 kg.

TEMPERAMENT

bulldog2Iako je današnji bulog potekao od svojih agresivnih predaka, vremenom je postao pas divne i dobre naravi. On je veran pratilac, plemenit, snažan, hrabar, staložen i ponosan pas. Prijateljska pojava i isto takav karakter čine ga savršenim kućnim ljubimcem, posebno za porodice sa decom ili drugim ljubimcima. Ostvaruje vrlo čvrstu vezu sa svojim vlasnikom, da nekada ne žele da izađu u dvorište bez njega. Nisu mnogo aktivni i nemojte se iznenaditi ako budete morali da ga vučete ili nosite do kuće. Njihov simpatičan izgled i naborana koža privlače pažnju, a u parku će svako poželeti da ga pomazi. Vole da se igraju i šetaju, ali u malim količinama, a očajni su plivači pa izbegavajte igre u baznu. Engleski buldozi su pravi psi za stan, ali su poznati po hrkanju zbog kratke njuške i ispuštanju gasova što je u većini slučajeva simpatično.

U Sjedinjenim Američkim Državama čak 39 univerziteta koristi lik engleskog buldoga kao zvaničnu maskotu. Ovaj karakterističan pas je i zvanična maskota američkih marinaca, a poznat je i kao Vinston Čerčil u psećem svetu.

NEGA I ZDRAVLJE

Buldozi zahtevaju minimalnu fizičku aktivnost i dosta su lenji pa ih nekada treba naterati da se pokrenu. Dovoljne su kratke šetnje, minimum tri puta dnevno. Ipak vodite računa da budu u kondiciji jer su skloni gojenju. Dlaka se lako održava i poželjno je kratko češljanje jednom dnevno. Teško ponose vrućinu pa ih treba šetati u hladovini ujutru ili uvece kad je prijatnije napolju. Najvažnija stavka kada je nega u pitanju je čišćenje nabora i pregiba naročito na glavi kako ne bi doslo do infekcija. Možete ih prebrisati vlažnim maramicama bez jakog mirisa. Najčešći zdravstveni problemi koji se mogu javiti su: otežano disanje karakteristično za sve rase sa izrazito kratkom njuškom, displazija kuka i zglobova jer brzo rastu, katarakta, uvrtanje repa i alergije. Okot je vrlo težak i zahtevan za majku jer štenci imaju veliku glavu i nabore, pa se u najvećem broju slučajeva preporučuje carski rez. Životni vek im je između 8 i 10 godina, a u zrege godine ulaze posle 6 godine života.