Znate li koja je rasa pasa najstarija na svetu, a koja najteža? Koja mačka dostiže neverovatnu brzinu od 48 km/h? Pogledajte listu najbržih, najmanjih najvećih, najstarijih rasa u mačjem i pasjem svetu:

 

civava1.Najmanji pas – Čivava
Najmanja rasa među psima, otkrivena je davne 1850. godine u meksičkoj državi Čivava po kojoj je i dobila ime. Mali pas vatrenog temeperamenta i neverovatne hrabrosti i samouverenosti. Često ih ubrajaju i među najbolje pse čuvare. Čivave dostižu visinu od 15 do 23 centimetra, a težki su od 1,5 do 3 kg.
singapura2. Najmanja mačka – Singapurska mačka
Retka rasa singapura najmanja je rasa među mačkama. Na svetu postoji samo nekoliko hiljada singapurskih mačaka. Ova neobična mačka sićušne konstitucije uvek voli da je u centru pažnje. Uvek razigrana, radoznala, neustrašiva i jakog karaktera . Odrasli mužjaci dostižu težinu oko 2.7 kg, a ženke oko 1.8 kg.
irski vucji hrt3. Najveći pas -Irski vučji hrt
Veoma stara rasa koju su na područje Irske donela keltska plemena. U prošlosti se koristio u lovu na visoku divljač i za zaštitu od vukova. Mišićav, veoma snažan, graciozan i izuzetno jak pas prosečne je visine od 81 do 86 cm u grebenu i težine oko 50 kg.
manckin4.Mačka sa najkraćim nogama – Mančkin
Mačka izduženog mišićavog tela i izrazito krtkih nogu, relativno je nova rasa.  Ime je dobila po malim ljudima iz romana Čarobnjak iz Oza. Veoma umiljata i uvek raspoložena za igru. Mačka ove rase zvana Fizz girl iz San Dijega sa svega 15 cm visine ponosni je nosilac titule najniže mačke u Ginisovoj knjizi rekorda.
mastif5. Najteža rasa pasa – Mastif
Velik, masivan, mišićav i snažan pas. Ovi psi su dostojanstveni, odani, vrlo hrabri i izuzetni čuvari. Uprkos zastrašujućem izgledu ovi psi su pravi nežni divovi. Gigantskih proporcija ovaj pas često može dostići i težinu od 100 kg. Zabeleženo je da je pas ove rase po imenu Zorba čak dva puta bio upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najteži pas, prvi put sa 142, ad drugi sa čak 155 kg.
sfinks6. Mačka najekstremnijeg izgleda – Sfinks
Neobičnog izgleda bez krzna, naborane kože, prodornog pogleda i velikih ušiju više podseća na stvorenje iz epskih mitova nego na ljubimca. Sfinks je srednje veličine, čvrstog i mišićavog tela. Koža, iako na izgled gola, pokrivena je finim pahuljastim dlačicama. Prati je reputacija najinteligentnije i najzabavnije rase u mačjem svetu.
grejhaund7. Najbrži pas – Greyhound
Najbrži pas je veliki engleski hrt koji dostiže brzinu i preko 70 km/h. Grejhaund je vrlo stara rasa i veruje se da potiče od arapskog hrta, kojeg su u Evropu doveli fenički moreplovci. Snažan, izdržljiv i neverovatno brz pas, vekovima je bio nezamenjiv u lovu na divljač, koju bi stizao i bez zaustavljanja obarao . I danas psi ove rase stalni su učesnici trka pasa.
egipatsku mau8.Najbrža rasna mačka – Egipatski mau
Drevna rasa neverovatne spretnosti poznata je i kao grejhaund mačjeg sveta. Energična, radoznala i veoma snalažljiva ova mačka ostavlja utisak spretnosti i snage. Zabeleženo je da ova šarmantna mačka očaravajućih osobina može dostići brzinu i do 48km/h.
saluki hrt9. Najstarija rasa pasa – Saluki
Drevna rasa egzotičnog i elegantnog izgleda, poznat je i kao hrt gazela. Navodi se da se slike psa nalik na saluki mogu naći i u grobnicama egipatskih faraona. Pretpostavlja se da je ime dobio po gradu Saluki u Jemenu, a možda i po gradići Seleukija u starom grčkom carstvu. Ova rasa objedinjuje snagu, gracioznost i okretnost.

 

izvor i foto: vetstreet.com