Egzotična kratkodlaka mačka ili tzv. egzota je novija rasa nastala šezdesetih godina prošlog veka u SAD ukrštanjem persijske i kratkodlake američke mačke . Mačka nalik plišanim igračkama kratkog ali mekanog svilenkastog krzna, kompaktne građe, punih obraza i po mnogima sladunjavog izraza lica brzo je privukla pažnju mnogih. Ova mačka postala je poznata kao persijka za lenjivce.

egzotaPOREKLO– Egzotična mačka nastala je nakon višegodišnjeg ukrštanja američke kratkodlake i persijske mačke. Inspiracija za ovu novu rasu bila uvek popularna i tražena persijaka koja će biti malo manje zahtevna za negovanje. Pojedini izvori navode da je u kasenijem radu na razvoju rase takođe bilo ukrštanja i sa burmanskom i ruskom plavom mačkom. U početku ove mačke nailazile su na različite reakcije i pitanje je da li bi ova rasa sada bila i priznta da ih sudija felinološkog saveza Jane Martinke nije primetila. Nakon što je odlučeno da se dalje radi na razvoju rase neko vreme se vodila i debata o nazivu.Najpre je bilo predloženo da se rasa ponese ime sterling zbog intenzivno srebrne boje dlake. Međutim, ipak je odlučeno da rasa bude egzotična kratkodlaka. U Americi je prepoznata 1966. godine, a Međunarodni felinološki savez priznao ju je 1986. godine.
egzota gradjaTELESNE KARAKTERISTIKE – Egzota po građi veoma podseća na persijsku mačku. Snažne je građe, masivnog mišićavog tela i širokog grudnog koša, ali dobrih proporcija. Vrat je krtak i snažan, glava okrugla. Noge su mišićave snažne i kratke a šape okrugle sa čupercima između prstiju. Glava je masivna, obla i široka, nos kratak i prćast, puni obrazi, snažna čeljust, a široka i brada je dobro razvijena. Oči su velike i okrugle dobro razmaknute, a boja očiju zavaisi od boje krzna. Uši su male, široko postavljene, malo nagnute napred, a vrhovi su zaobljeni. Rep je kratak i zaobljenog vrha.
KRZNO – kratko,veoma gusto i meko, nije priljubljeno uz kožu. Sve varijante boje krzna i očiju koje su dozvoljene kod persijskih mačaka, dopuštene su i kod egzotičnih. Dlaka može biti bela, crna, plava, riđa, krem, srebrna, kornjačevina ( plava, crna ), priznaju se i svi uzorci tabby, shaded, colorpoint, tabby point, color point.
egzota 1TEMPERAMENT– Ove mačke su veoma nežne, izuzetno umiljate i privržene vlasniku, tj porodici. Mirne čudi, tihe odane i mazne. Iako su nasledile brojne osobine od persijske mačke ova rasa je dosta razigranija i življa od svog dugodlakog pretka. Inteligentne, radoznale i zaigrane. Vole udobnost, kuću i igru. Nepoverljive su prema strancima, a prijateljski su raspoložene prema drugim mačkama i psima.

NEGA I ZDRAVLJE – Egzotična kratkodlaka mačka ima krzno koje je lako za održavanje. Preporučuje se redovno temeljno četkanje i češljanje jednom sedmično. Navodi se da je rasa veoma otporna i dobrog zdravlja, međutim budući da je nasledila neke od ‘loših’ karakteristika persijskih mačaka, može se desiti da se jave problemi kao što su začepljenje suznih kanala, sužene nosnice i problemi sa zubima. Uz dobru ishranu i negu životni vek ovih mačaka je 15 a veoma često i više.