Drevna rasa, divlje lepote i neverovtne spretnosti. Potomak mačaka iz vremena faraona, sa prirodno tačkastim sjajnim krznom, danas je poznata kao grejhaund mačjeg sveta.

egipatski mau

POREKLO –Navodi se da je egipatski mau potomak mačaka iz starog Egipta. Davno je zapažena neverovatna sličnost sa mačkama naslikanim na zidovima, skulpturama i artefaktima nađenim iz tog vremena. Kult mačke bio je značajan u doba Novog carstva. U religiji, mitologiji i svakodnevnom životu Egipćana mačka bila je izuzetno poštovana. Dokaz o poreklu ove rase dao je engleski zoolog Terens Morison Skot koji je u svojim istraživanjima otkrio da egipatski mau vodi direktno poreklo od afričke divlje mačke (Felis Lybica Ocreata). Ovu tvrdnju dokazao je poređenjem genetskih informacija dobro očuvanih mumija mačaka nađenih u egipatskim grobnicama koje datiraju od 600 – 200 godina p.n.e. i današnje Mau mačke.
Moderna istorija razvoja i selektivnog uzgoja ove rase počinje polovinom prošlog veka.Opstanak ove mačke kao i drugih rasa bio je značajno ugrožen tokom Drugog svetskog rata. Očuvanje i popularizacija egipatske mau kao i dobijanje standarda rasne mačke pripisuje se zalaganju i upornosti ruske princeze Natalije Trubeckoji (Nathalie Troubetskoy). Navodi se da je princeza mače ove rase prvi put videla tokom boravka u diplomatskom predstavništvu u Italiji. Očarana lepotom mačke potrudila se da sazna što više o njoj, a koristeći brojne kontakte uspela je da u Italiju donese još nekoliko primeraka ove rase. Godine 1956. princeza se preselila u SAD, gde je registrovala odgajivačnicu „Fatima“, a ubrzo nakon toga su rođeni i prvi potomci ove rase. Nekoliko godina kasnije egipatski mau dobio je status prirodne rase, a do 1981. godine priznata je u svim američkim felinološkim savezima. Ova mačka je prihvaćena i u okviru Svetske organizacije 1992. godine.

egipatski mau gradja

TELESNE KARAKTERISTIKE – Telo je snažno i mišićavo, srednje veličine i skladno. Noge su joj srednje dužine sa malim šapama ovalnog oblika. Prednje noge su nešto kraće nego zadnje koje odlično naglašavaju proporcije tela. Karakteristika ove rase koja se izdvaja od ostalih je višak kože na zadnjim nogama koja omogućava veći raspon i dostizanje velikih brzina. Najveća do sada izmerena brzina koju je mačka ove rase dostigla je 50km/h, pa je zato često nazivaju grejhaundom među mačkama. Rep je srednje dužine, širok u osnovi, a prema vrhu se postepeno sužava. Glava je trouglastog oblika, blago zaobljena, bez izraženih punih obraza. Nos je duži i iz anfasa gledano u čitavoj dužini jednako širok. Uši su velike, široke u osnovi, zaobljene na vrhu i visoko plasirane. Oči su velike, bademastog oblika, blago ukošene jasno oivičene i istaknute. Dozvoljena boja očiju je zelena.
KRZNO – Kratko, gusto, svilenkasto i blistavog sjaja. Karakteristika ove rase je krzno sa tufnasto prugastim uzorkom, koji je nastao prirodno i spontano, a ne kao rezultat selekcije. Ove šare raspoređene su potpuno proizvoljno, na svim delovima tela, različite su veličine i oblika i veoma su upadljive. Tufnasti uzorak ne mora biti jednak sa obe strane tela. Preko grudi nalaze se isprekidane ogrlice. Crtež na ramenima je prelaz između pruga i tačaka. Noge su prugaste. Na grudima i gornjem delu zadnjih nogu uzorak je kombinacija između pruga i tufni. Rep je prugast, a vrh repa je jednobojan. Dozvoljene boje su: srebrna, bronzana i boja dima.

TEMPERAMENT –Opisuju je kao mačku sa karakterom, šarmantnu i očaravajućih osobina. Energična i radoznala i veoma snalažljiva ova mačka ostavlja utisak spretnosti i snage. Brza, ali i odličan skakač uvek će radije biti u pokretu nego u krilu. Ova rasa mačke je veoma privržena svom vlasniku, neki čak navode da zna biti i veoma posesivna. Uvek traži način da zaokupi pažnju ukućana, a zna se naljutiti i uvrediti ukoliko je ne dobije. Oprezna je i rezervisana prema strancima. Uživa u društvu i u igri sa drugim mačkama.

egipatska macka narav

Inteligentna je i veoma pažljivo posmatra svoju okolinu, pa neretko neverovatnom brzinom otkriva kako da savlada prepreke kako bi došla do omiljenih igračaka i poslastica. Osim toga veoma brzo uči i razne trikove. Ova mačka takođe je poznata i po načinu na koji mjauče, tj. što proizvodi veoma neobične zvukove, tako, na primer, kada je srećna svoje zadovoljstvo često zna iskazati cvrkutavim melodičnim tonom.

NEGA I ZDRAVLJE
Egipatski mau nije previše zahtevna rasa kada je nega u pitanju. Lepo i sjajno krzno dovoljno je redovno češljati kako bi se uklonio višak dlake. Rasa je dobrog zdravlja. Međutim, ne treba zaboraviti da ove mačke ne vole da su same i da im je stalno potrebno društvo ukućana ili još nekog ljubimca. Ova rasa ima prosečan životni 15 godina, a veoma često i mnogo više.

foto: vetstreet.com, hdwallpapersarea.com, chickensmoothie.com,kimballstock.com