Brzi, energični, skakutavi, okretni… Ovako se najjednostavnije opisuje rasa džeka rase terijer. Nekada su korišćeni u lovu na lisice, a danas su zvezde poznatih filmova. Ova rasa prema FCI klasifikaciji pripada III grupi terijera, a poslednjih godina se sve češće viđa na našim ulicama.
03JPoreklo
Džek Rasel (Jack Russell) terijer nastao je u Engleskoj početkom 19. veka. Veruje se da je velečasni Džon Rasel, po kome je kasnije rasa dobila ime, na ulici kupio od mlekara malu belu kerušu uspravnog repa tamnih mrlja preko očiju. Sveštenik je kerušu nazvao Tramp, a ona se danas smatra “osnivačicom” rase. Sveštenik je tako razvio vrstu foksterijera koja bi trčala za lisicama i prikradala se kako bi isterala plen iz jazbina.

Naime, još tada razvila su se dva varijeteta ove rase sa razlikama u visini i porporcijama. Parson rasel je nešto viši i zdepastiji, dok je džek rasel niži i izduženiji.

Telesne karakteristike
Ova rasa pasa iznosi između 25 i 30 centimetara, težine oko šest kilograma. Dužina džek rasela je veća od same visine psa. Prema standardima, dubina tela od grebena do grudi treba da bude jednaka dužini noge od laktova do zemlje. U kretanju rep drže uspravno.

Lobanja je ravna sa širokom njuškom i crnom nosnom pečurkom. Džek rasel ima makazasti ugriz, crno pigmentisane usne i bademaste tamne oči. Uči su presavijene ili spuštene, ali vrlo pokretljive.

Dlaka može biti glatka, oštra ili gruba, kratka ili duža i prelomljena. Međutim, bela boja mora da pokriva najveći deo tela, tačnije više od 51 odsto. Šare mogu biti crne, najsvetlije smeđe do kestenasto smeđe.

Narav
Džek rasel terijer je vrlo živahan pas, žustrih pokreta, koji zahteva puno aktivnosti. Zbog svoje energičnosti ovi psi su vrlo pogodni za agiliti takmičenja i druge “pseće sportove” kao što su hvatanje loptice. Dresura je vrlo važna i obavezno se preporučuje novim vlasnicima, jer ova rasa pasa ume da bude tvrdoglava, ali i agresivna prema životinjama druge vrste. Iako spada u male pase, ne preporučuje se da se čuva u stanu gde je teško zadovoljiti njihove potrebe.
02JZdravlje
Džek rasel terijer se smatra vrlo zdravom rasom dugog životnog veka. Naime, uz pravilnu negu ovi psi žive između 13 i 16 godina.

Ipak, kod nekih loza su primećene određeni zdravstveni probelim, koji se mogu retko javiti kod bilo kog džek rasela. Naime, u te retke nasledne karakteristike spadaju: katarakta, pomerenost sočiva (ectopia lentis), urođena gluvoća, ataksija, myasthenia gravis, Fon Vilebrandov sindrom i Legg-oteliti-Perthesova bolest.

Nega
Preporučuje se da ova rasa pasa ima uvek dostupan pristup dvorištu. Tokom šetnje treba paziti da ne pas ne napadne manje životinje, provocira veće pse ili juri za automobilima (svakako takva ponašanja socijalizacijom treba izmeniti). Takođe, svakodnevno je ovim psima potrebno dosta dobrog istrčavanja i igranja.

Važno je postaviti im pravila i od malih nogu ih socijalizovati sa drugim psima i životinjama, kako bi se izbegla agresivnost.

Foto: flickr/rosengrant/zawrotny/Arnold