ArgentinosaurusZahvaljujući modernom dobu i naprednoj tehnologiji, britanski naučnici su uspeli da u digitalnoj formi ožive najveću kopnenu životinju svih vremena: Argentinosaurusa. Ova fascinantna životinja koja je planetom hodala pre oko 100 miliona godina bila je dugačka oko 40, visoka 12 metara a teška oko 80 tona.

Kompjuterska simulacija koja je urađena prikazuje veoma sporu životinju, što je i za očekivati za biljojeda te veličine i težine. Da bi simulacija bila verna, naučnik Bill Sellers (University of Manchester’s Faculty of Life Sciences) je sa kolegama laserski skenirao skeleton koji je bio na raspolaganju, a zatim uz pomoć moćnog računara (procesorske snage ekvivalentne zbiru oko 30.000 kućnih računara) napravio 3D model.

Istraživanje je pokazalo da se ova životinja veoma uspešno kretala, što je naučnicima na osnovu dostupnih informacija o veličini, građi i težini životinje, dugo godina zadavalo muke da ustanove na koji način bi to bilo izvodljivo.

Ovaj dinosaurus ne samo što se uspešno kretao, već je bio i na vrhu lanca ishrane – sa 80 tona težine svakako nije morao da brine mnogo o predatorima. Ipak, za naučnike i dalje ostaje misterija da li se Argentinosaurus hranio niskom vegetacijom ili lišćem sa vrhova drveća, jer mu je dužina vrata omogućavala i jedno i drugo.

Pogledajte kompjutersku simulaciju hoda ove velike životinje:

Izvor: news.discovery.com
Slike: Nobu Tamura (animacija), Eva Kröcher (skeleton)