Jedna od najmlađih rasa među mačkama Devon rex svojim neobičnim gotovo vanzemaljskim izgledom brzo je privikla pažnju. Poznata je po kovrdžavom krznu, krupnim očima i velikim ušima. Veoma je aktivna i nestašna, a i izuzetno vična da skoči i na najverovatnija mesta. Neki je nazivaju mačka pudlica, drugi vilenjak, ali je nejpoznatija kao majmun u mačjem odelu.

devon rex

POREKLO – Prva devon rex mačka otkrivena je 1960. godine u blizini zatvorenog rudnika u Buckfastleighu u okrugu Devon u Engleskoj kada je Beryl Cox, pronašla leglo svoje domaće mačke sa četiri mačeta i u njemu jedno mače kratke, veoma kovrdžave dlake crne boje, velikih ušiju i krupnih očiju. Mače je dobilo ime Kirlee. Gospođa Cox koja je već čula za cornish rex mačku, otkrivenu 10 godina ranije pomislila je i da njena mačka Kirlee nosi isti taj gen. Stupila je u kontakt sa odgajivačima rase cornish rex. Mnogi su očekivali ubrzan uzgoj ovih neobičnih mačaka, međutim ukrštanjem ove dve mačke dobijeno je leglo mačića sa potpuno ravnom dlakom. Daljim istraživanjem utvrđeno je da cornish i devon rex ne nose isti tip recesivnog gena, rex gen cornish-a nazvan “Gen 1” a rex gen devona “Gen 2”. Godine 1967. Governing Council of the Cat Fancy Velike Britanije je dokumentovao razlike između Cornish i Devon Rex rasa i propisao standarde za svaku od njih i od tada su zvanično obe ustanovljene. Nakon osvajanja titule šampiona, mačke ove rase ubrzo postaju poznate u Evropi, a na tlo Severne Amerike stigle su 1968. godine.

Devon-Rex gradja

TELESNE KARAKTERISTIKE – Telo je srednje veliko, vitko, ali mišićavo i čvrsto. Na telu su uočljiva široka prsa, a vrat je vitak. Glava ima oblik kratkog klina sa istaknutim jagodičnim kostima. Obrazi su puni, a nos vrlo kratak. Njuška je kratka sa jakom bradom i izrazitim jastučićima za brkove, brkovi i obrve su kovrdžavi  i srednje dugi. Uši su neobično velike i široke u osnovi, a sužavaju se prema vrhu. Prekrivene su nežnom dlakom sa ili bez nabora kože na spoljnjem delu uha i vrlo nisko su smeštene. Izrazito krupne oči su ovalnog oblika, razmaknute i ukošene prema spoljnjem rubu uha, sjajne su i imaju jasne boje. Noge su tanke i duge. Zadnje noge su jako naglašene, prednje noge zakrivljene prema telu u obliku slova „O“, a šape malene i ovalne. Rep je dugačak, tanak, sužava se prema vrhu i obrastao je kratkom dlakom.
KRZNO je vrlo kratko i nežno, mekano, kovrdžavo sa ili bez grublje dlake. Priznate su sve boje i uzorci kao i kombinacije sa belim.

 

 

TEMPERAMENT – Devon rex važi za veoma aktivnu i energičnu mačku, često sklonu mnogim nestašlucima. Opisuju je kao mešavinu mačke, psa i majmuna ili još češće kao “majmuna u mačjem odelu”. Ova rasa je izuzetno inteligentna i kao i psi veoma brzo uči razne trikove. Druželjubiva je i veoma privržena i izuzetno voli da se mazi, ali i iziskuje jako veliku pažnju i ljubav. Posebno uživa da skače na veoma visoka mesta i bez mnogo muke će “osvojiti” najviše mesto u stanu. Takođe, često voli da se sakrije u nekom skrivenom i zabačenom kutku kuće. Može se zavući u neke pukotine ili rupe na tavanu, podrumu ili slično, a neretko će se sakriti u nekom ormanu ili u korpi za veš. Ova mačka će se igrati i biti sklona raznim vragolijama tokom čitavog života. Više uživa u društvu ljudi nego u društvu drugih životinja.

NEGA I ZDRAVLJE – Krzno ove rase se veoma lako održava uz redovno češljanja, ali je potrebno redovno čišćenje ušiju (jednom sedmično). Mačke ove rasu su dobrog zdravlja, međutim mogu imati problema sa kolenima ili dispalzijom kukova. Zdrave i dobro negovane mačke ove veoma skupe i još uvek retke rase imaju veoma dug životni vek.

 foto: vetstreet.com, humorjokes.us, topanimalsites.net, sectordefinition.com, sectordefinition.com