Većina mačaka uglavnom koristi govor tela za komunikaciju. Međutim pojedine rase mačaka sklone su da mjaukanjem izraze svoje mišljenje. Predstavljamo vam devet najvećih brbljivica mačjeg sveta.

sijamska macka

Sijamska mačka
Apsolutni šampion brbljivosti u mačjem svetu. Popularna rasa gracioznog izgleda i neobične lepote veoma je aktivna, razigrana i inteligentna. Voli društvo i mnogo pažnje. Da bi privukla pažnju slediće svuda vlasnika i stalno mu dosađivati uz glasno mjaukanje. Sijamke imaju  glas visokih tonova koji najviše  podseća na plač bebe. Jasno će dati do znanja gospodaru šta želi, a ako joj nešto nije po volji u stanju je da se raspravlja satima.

 

burmanska mačka

Burmanska mačka
Najstarija orijentalna rasa u Evropi veoma je društvena, voli da je u pokretu, da se igra, trči, skače, ali i da priča. Spada u najveće pričalice među mačkama. Veoma temperamentna mačka koja će mjaukanjem jasno dati do znanja vlasniku šta želi.

 

tokinska macka

Tokinška mačka
Snažna i energična mačka koja u svakom trenutki ima potrebu da komunicira. Živahne i privržene prirode takođe je veoma bučna i kada prede. Glasno i stalno mjaukanje prati svaku njenu aktivnost. Uživa da je u centru pažnje i u interaktivnoj igri i komunikaciji sa porodicom.

 

singapurska mačka

Singapuraka mačka
Spada u najmanju rasu mačaka na svetu, ali uprkos svojoj sićušnoj građi veoma je glasna. Aktivna, zabavna i razigrana sve će učiniti kako bi bila u centru pažnje, a ako ništa od vragolija i vratolomija koje izvodi ne uspe uvek će se osloniti na svoj prodoran glas.

 

orijentalna macka

Orijentalna mačka
Orijentalna kratkodlaka je veoma slična sijamskoj mački, ali za razliku od nje orijentalna mačka je dostupna u više od 300 boja i uzoraka. Pametna, energična i zabavna mačka, koja želi da se svet vrti samo oko nje. Ponosnog držanja i veoma glasna kada treba da dobije ono što želi.

 

japanski bobtejl

Japanski bobtejl
Drevna rasa mačke prepoznatljiva po svom kratkom repu nalik zečjem. Pustolovnog karaktera i veoma pričljiva. Nazivaju je operskom divom među mačkama jer ima cvrkutav glas koji proizvodi širok raspon tonova pa neki to opisuju kao pevanje. Igru i druženje sa vlasnikom uvek će upotpuniti i komunikacijom.

 

maine coon

Mejn kun
Najvaća rasa mačaka na svetu, veoma druželjubiva i nežna.  Obožava društvo. Takozvani nežni džin mačjeg sveta ima glas neočekivano visokih tonova, koji mnogi opisuju kao cvrkutanje. Mejn kun uživa da je u blizini vlasnika, da budno prati sve njegove aktivnosti i da ih „komentariše“.

 

sibirska mačka

Sibirska mačka
Nežna, umiljata, poslušna mačka poreklom iz Rusije. Obožava društvo i da je u blizini vlasnika. Uživa u komunikaciji sa osobama kojima je privržena, pa ih često zna pratiti u stopu i mjaukanjem ispratiti sve aktivnosti.

 

turska angora

Turska Angora mačka
Mačka neverovatne inteligencije. Veoma je odana i prvržena.Ove razigrane mačke vesele naravi vole biti uz vlasnika. Uživaju u dobrom razgovoru. Glasom veselih tonova uvek će pozdraviti sve koji uđu u dom.

 

 

foto:  thecatpictures.com, vetstreet.com,  silversiberiancats.co.uk, funnypictures.net