Pogledajte listu devet rasa mačaka koje uživaju u obilju pažnje i u društvu.

ragdolRagdol
Novija rasa mačke poreklom iz SAD poznata po svojoj blagoj naravi. Ragdol čije ime u prevodu znači krpena lutka naziv je dobila po osobini što se potpuno opusti poput krpene lutke kada je u rukama. Mirne naravi, privržena neizmernog poverenja u vlasnika jedan je od najpopularnijih ljubimaca u Americi. Nežna i elegantna maca koja voli duštvo i uživa u maženju i češljanju. Znatiželjna je i zanima je sve što se događa oko nje.

 

sfinksSfinks
Neobična i veoma retka rasa mačke, poznata kao bezdlaka mačka. Važi za  jednu od najvećih maza među mačkama. Sfinks kao iskljčivo kućna mačka, veoma je privržena i uživa da je u društvu. Veselog karaktera u stanju je da izvodi razne vratolomije kako bi stalno držala pažnju ukućana, a posebno joj prija da sedi u krilu i da se satima mazi.

 

egipatski mau

Egipatski mau
Prepoznatljiva po prirodno tačkastom sjajnom krznu raskošnih boja. Iako na prvi pogled pomalo divljeg izgleda ova mačka važi za vrlo stidljivu. Izuzetno privržena i verna vlasniku. Uživa u pažnji i igri, a često se zna naljutiti i uvrediti ukoliko je zapostavljena. Koristi svaki trenutika da bude u blizini vlasnika.

 

kornis reksKorniš rex
Mačke mekanog, kratkog i talasastog krzna. Veoma druželjubive i privržene, nežne i umiljate. Vole da su uvek u centru pažnje, razigrane su i vesele, pa često ih nazivaju kućnim klovnovima. Rasa koja ne podnosi samoću i kojoj uvek treba društvo i zabava. Ne propuštaju priliku da sednu u krilo i da se maze.

 

devon reksDevon rex
Kratko i nežno, mekano, kovrdžavo kržno jedna je od upečatljivih karakteristika ove mačke. Inteligentne, energične, živahne, druželjubive sa ljudima i izuzetno vole da se maze ali i iziskuju jako veliku pažnju i ljubav. Ove mačke imaju jaku volju i prilično su nestašne.

persijska mackaPersijska mačka
Mačka raskošnog izgleda i mirne naravi jedna od najpopularnijih rasa na svetu. Ove mačke su posvećene svom vlasniku, ali njihovo poverenje i ljubav mora da se zasluži.One žude za pažnjom i ljubavlju i vole da se maze, ali neće dosađivati i tražiti pažnju kao mnoge druge rase. Međutim znaju da zahtevaju pažnju ukoliko je ne dobijaju dovoljno.

mejn kun temperamentMejn kun
Najveća rasa među mačkama poznata kao dobroćudni džin ima narav mačeta čitavog života. Aktivna, razigrana i veoma druželjubiva. Veoma je dobroćudna, mazna i privržena. Iako je privržena čoveku ona nije mačka koja stalno sedi na krilu ili voli da se stalno drži u naručju. Ova mačka se češće može videti kako prati vlasnika u stopu i sa njim komunicira. Obožava da se igra i da kao psi donosi predmete koje im vlasnik baci.

 

sijamska mackaSijamska mačka
Elegantna, graciozna rasa. Uvek aktivna i razigrana mačka koja uvek traži pažnju. Vole da se maze i uživaju kada se razgovara sa njima. Ova rasa želi uvek biti u centru pažnje i za svog vlasnika je bezrezervno vezana. Ne voli da bude usamljena i zapostavljena, pa često zna uparno i glasno mjaukati kao bi privukla pažnju.

tokinška mačkaTokinška mačka
Rasa nastala ukrštanjem sijamske i burmanske mačke, važi za rasu živahne prirode. Aktivne i inteligentne brzo će naučiti mnoge trikove. Privržene vlasniku svaku priliku će iskoristiti kako bi skočila u krilo ili na rame da se mazi. Druželjubiva rasa koja uživa da je u društvu čoveka, ali i drugih životinja.

 

 

foto: lovemeow.com, blogrollcenter.com, vetstreet.com