Šta zaista znači biti odgovoran vlasnik ljubimcu? U pet jednostavnih koraka testirajte koliko ste posvećni i da li razumete sve potrebe vašeg psa?

STERILIZACIJA/KASTRACIJA
U našoj zemlji vlasnici pasa se retko opredeljuju za sterilizanicu. Ova „nepopularna“ metoda ima mnoštvo prednosti koje utiču na zdravlje i dugovečnost vašeg psa. Kod ne sterilisanih ženki, koje se nikad nisu parile, kasnije tokom života može doći do raznih hormonskih problema pa i to pojave karcinoma reproduktivnih organa. Kod mužjaka se javljaju problemi u ponašanju, kao što je agresija, preterana dominacija nad drugim psima i smanjena poslušnost u situacijama kada osete ženku u teranju. Ako niste odgajivačnica i ne planirate da parite psa, sterilišite ga. Ovo je ujedno i najefikasniji način da se smanji broj lutalica. Možda vi ne biste izbacili svog ljubimca, ali stanje na ulicama govori da broj napuštenih pasa stalno raste.

Moj pas je sterilisan – 10 poena
Moj pas nije sterilisan – 0 poena

POSLUŠNOST
Koliko puta vam se desilo da pas ne posluša komandu, otrči od vas i ne vrati se, kopa rupe u dvorištu, grize stvari po stanu ili naskače na goste?! Ukoliko psu ne pokažete pravila ponašanja na vreme, sitni nestašluci mogu prerasti u ozbiljne probleme. Na vlasniku je da odvoji vreme za dresuru i pravilnu socijalizaciju, kako bi pas znao svoje mesto u „čoporu“. Neiskusni vlasnici treba da prepuste dresuru profesionalcima. Zapamtite da neposlušnost nije krivica psa, već isključivo vlasnika.

Moj pas je odlično dresiran – 10 poena
Moj pas je dobro dresiran – 8 poena
Moj pas je osrednje poslušan (potrebno je još rada) – 5 poena
Moj pas je neposlušan – 0-1 poena

IDENTIFIKACIJA
Odgovoran vlasnik pored „papira“ (rodovnik, pasoš, veterinarska knjižica) treba da čipuje psa, kako bi ga brzo i lako pronašao u slučaju nestanka. Veterinarske stanice i azili imaju čitače čipova koji olakšavaju pronalaženje vlasnika. Korisno je imati privezak ili kapsulu na ogrlici sa osnovnim podacima vlasnika (adresa, telefon) i ime psa. U većini slučajeva prolaznici nađu psa, a ova vidna oznaka pomoćiće im da vas pronađu.

Moj pas je čipovan – 5 poena
Moj pas ima osnovne podatke na ogrlici – 3 poena
Moj pas nema identifikaciju – 0 poena

ZDRAVLJE I NEGA
Psi su inteligenti, snažni i otporni, ali i njima treba zdravstvena nega. Redovne i preventivne posete veterinaru sprečiće nastanak mnogih bolesti ili će ih rano dijagnostikovati. Vakcinacija sprečava pojavu štenećaka, besnila i drugih oboljenja koja mogu biti fatalna po zdravlje vašeg ljubimca. Ako primetite da je psu loše, ključno je odreagovati na vreme, odvesti ga kod veterinara i ne čekati da se stanje samo od sebe poboljša.

Vodim psa redovno kod veterinara i primio je je sve potrebene vakcije – 10 poena
Vodim psa kod veterinara samo kad je bolestan i nema sve vakcine – 5 poena
Pas nije vakcinisan i ne vodim ga kod veterinara – 0-1 poena

PRIJATELJSTVO
Poslednji segment testa je subjektivan i zahteva iskren odgovor. Zapitajte se koliko vremena posvećujete svom ljubimcu. Psi su druželjubivi i vole pažnju, a kada su zapostavljeni padaju u depresiju što dovodi do nepoverljivosti, lajavosti pa čak i agresije. Svakodnevna fizička i mentalna aktivnost je neohodna kako bi pas bio srećan i zdrav. Na vama je da izaberete da li će to biti duge šetnje, istrčavanje u parku ili igra u dvorištu.

Moj pas je meni:
najbolji prijatelj – 10 poena
dobar prijatelj – 8 poena
poznanik – 5 poena
stranac – 0 poena

KAKO STE SE POKAZALI (REZULTAT TESTA):

45-50 poena: Svaka čast! Vi ste odgovoran vlasnik! Svega 5% ljudi je ovoliko posvećeno svom ljubimcu. Vaš pas je pravi srećnik!

35-44 poena: Vi ste dobar vlasnik, ali imate prostora za poboljšanje. Osnova vam je dobra, samo treba da poradite na nekoliko stvari kako bi ste poboljšali odnos sa vašim psom.

25-34 poena: Dosta stvari radite ispravno, ali i pored velike želje trebalo bi da se zapitate da li zaista imate dovoljno vremena, prostora i sredstava kako bi ste psu pruživili kvalitetne uslove za život i topli dom.

0-25 poena: Vi ste trenutno neodgovoran vlasnik i trebalo bi da razmislite da li uopšte želite psa. Ako je odgovor potvrdan, potrudite se, izdvojte malo vremena za vašeg ljubimca i uživaćete u zajedničkom druženju. Zapamtite da imati psa nije pravo već privilegija!

SAVET: Ukoliko učinite dobro delo i usvojite psa iz azila, automatski dobijate minimim 20 poena. Zašto?! Zato što su psi iz azila obično sterilisani/kastrirani, pregledani od ostrane veterinara, očišćeni od parazita, vakcinisani i čipovani! Nije loše za početak, zar ne?