Zevanje je zarazno, a brojna istraživanja su pokazala da se zavanje prenosi i sa vlasnika na psa. Nekoliko univerziteta bavilo se ovim fenomenom kao i utvrđivanjem razloga zašto se zevanje sa vlasnika prenosi na njihovog ljubimca.

pas zevaBrojna istraživanja su pokazala da se psi mogu “zaraziti” zevanjem isto kao i ljudi. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Londonu pre par godina pokazalo je da više od 70 odsto pasa zeva nakon što vidi kako neka osoba radi isto. Međutim razlozi zašto to psi čine ostali su nepoznati. Pojedini su smatrali da takvo ponašanje ima veze sa “kapacitetom za empatiju” pasa, dok su drugi kao razloga navodili umor ili stres.
Nešto kasnije i japanski naučnici su se pozabavili ovim pitanjem. U studiji u kojoj je učestvovalo oko 20 pasa utvrđeno je da psi osećaju umor svojih vlasnika i, kao znak empatije, pridružuju im se u zevanju. Studija je utvrdila da je zarazno zevanje kod pasa emotivo povezano na sličan način kao kod ljudi. Tokom istraživanja psi su takođe nosili i pulsometar koji je pokazao da stres nije uzrok za zevanje kod pasa.

pas i vlasnik zevanjeIstraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Portu došlo je do zanimljivih otkrića. U eksperimentu je učestvovalo 29 pasa koji su sa svojim vlasnicima živeli bar šest meseci. Tokom istraživanja psima su puštali razne snimake osoba koje zevaju. Dok su slušali snimke psi su uglavnom bili “zaraženi zevanjem”, ali su pet puta češće zevali kada su na snimku prepoznali svoje vlasnike. Ovo istraživanje potvrdilo je teoriju da su psi saosećaju sa vlasnicima. Oni zevaju i kada vide, ali i kada samo čuju vlasnika kako zeva.
Osim toga tokom eksperimenta pokazalo se da psi takođe razlikuju pravo od lažnoga zevanja (lažno je u eksperimentu izvedeno kao otvaranje usta poput zevanja, ali bez propratnoga zvuka).

Postoje mnogi naučnici koji sumnjaju u ove rezultate navodeći da psi nisu u stanju da osete ovako kompleksne emocije. Međutim ne treba zaboraviti da veza između čoveka i njegovog ljubimca postoji i razvija se već 15000 godina i da su psi neobično vešti u čitanju ljudskog ponašanja i emocija pa ne čudi ni činjenica da su oni u stanju da se zaraze zevanjem vlasnika.

izvor: mnn.com