Koliko puta vas je vaš ljubimac kada uradi nešto što ne sme „kupio“ molećivim okicama, skrušenim stavom spuštene glave i ušiju? Da li vaš pas zaista u tim trenucima oseća krivicu ili samo na osnovu vaše rekacije shvata šta sledi?
pas krivicaJedna studija pokazala je da čak 74 odsto vlasnika pasa misli da njihovi lubimci znaju da su krivi, tj. osećaju krivicu, a čak 60 odsto odustane od bilo kakve kazne kada vidi svog psa pokunjenog zbog toga što je učinio. Brojna istraživanja pokazala su i dokazala da psi osećaju sreću i strah, međutim kada urade nešto što ne bi smeli ne osećaju krivicu već je njihovo ponašanje samo rekacija na stav i ponašanje vlasnika u tom trenutku.
Profesor psihologije Aleksanda Horovic sa Univerziteta Kolumbija još 2009. godine sprovela je zanimljivo istraživanje na ovu temu u kome je učestvovalo 14 pasa i njihovih vlasnika.
Tokom istraživanja u jednom od ogleda vlasnici su naredili svojim ljubimcima da ne smeju da pojede poslasticu i napustili su prostoriju. Međutim dok vlasnici nisu bili tu profesorka Horovic je pojedinim psima dala poslasticu, a potom je pozvala vlasnike da se vrate.
Vlasnici nisu znali da li su njihovi psi poslušali naredbu ili ne, i različito su se ponašali, a i njihovi psi imali su različite reakcije. O ponašanju njohovih ljubimaca u njihovom odsutvu obavestila ih je profeorka Horovic. Vlasnici su izgrdili pse za koje je profesorka rekla da su pojeli zabranjeni slatkiš i svi su ti psi pokazali znakove koje obično tumačimo kao krivicu, čak i psi koji nisu ništa pojeli i koji su bili lažno optuženi. To je Horovicevu dovelo do zaključka da je reakcija koju kod pasa tumačimo kao krivicu zapravo reakcija na oštru lekciju koju primaju od strane vlasnika ili snažnijeg člana čopora, a ne krivica.


Zapravo dobro poznato ponašanje psa kada nešto uradi što ne treba nije pokazivanje krivice, već pokoravanje stavu u skaladu sa reakcijom vlasnika. Međutim, treba istaći da postoji razlika između osjećaja krivice i razumevanja od strane psa da je napravio nešto zabranjeno. Psi instinktivno ne znaju da je nova cipela nije njihova igračka, nego ih vlasnici to nauče. Sličan se odgoj primenjuje i na deci, ali ona s odrastanjem počinju da razumeju društvene kodove i poželjno ponašanje i potom ih uvrštavaju u svoj moralni kod. Psi samo uspevaju da nauče šta smeju, a šta ne.

Niko ne spori da psi imaju osećanja, međutim dosadašnji dokazi bar kada je krivica u pitnju pokazuju da psi reguju shodno stavu i ponašanju vlasnika u tom trenutku.

Izvor i foto: mnn.com