Čivave su najmanji psi na svetu, ali nemojte da vas njihova veličina zavara, jer se iza tog sićušnog tela krije veliki karakter i vatreni temperament. Ovi psi potpuno su spremni i sposobni da učestvuju u sportskim takmičenjima za pse, kao što je agiliti ili vežbe poslušnosti. Ostvaruju čvrstu vezu sa vlasnikom, a stručnjaci ih svrstavaju među 10 najboljih pasa čuvara. Zahtevaju minimum četnjaka i vežbanja.
chihuahua-clothes1

POREKLO

Poreklo mnogih rasa do dan danas nije jasno utvrđeno, a tako je i sa Čivavama o kojima se pominju dve teorije. Po prvoj teoriji, ovaj pas vuče poreklo iz Centralne i Južne Amerike gde su nastali od lokalnih tečiči pasa (Techichi dogs), još u civilizaciji Tolteka. Kada su Asteci osvojili Tolteke, prisvojili su njihove pse za koje su verovali da imaju mistične isceliteljske moći, da mogu da vide budućnost i da duše preminulih ljudi vode u podzemni svet. Bilo je uobičajeno da tečiči psi budu žrtvovani i spaljivani sa pokojnikom, a neretko su korišćeni kao izvor hrane i krzna.chihuahua_02_lg
Druga teorija kaže da su male bezdlake pse iz Kine u Meksiko doveli španski trgovci i da su ukrštanjem sa lokalnim psima nastale Čivave. Bez obzira na to koja teorija je tačna, kratkodlaka čivava za koju mi danas znamo je otkrivena 1850. godine u meksičkoj državi Čivava po kojoj je rasa i dobila ime. Rasa je na izložbama počela da se prikazuje 1890. godine, a zvanično je priznata 1904. od strane Američkog kinološkog kluba. Dugodlaka sorta je najverovatnije nastala ukrštanjem sa Pekinezerima. Populranost rase raste 30-ih i 40-ih godina 20. veka, a i danas je jedan od najčešćih kućnih ljubimaca.

Dog BreedsTELESNE KARAKTERISTIKE

Čivava spada u male odnosno patuljaste rase pasa. Sve boje dlake su dozvoljene kao i varijacije, a najčešće je to smeđa, crvena, bela, čokolada, braon i crna nijansa. Posebno su interesantni tufnasti dezeni. Standard na izložbama je isti i za kratkodlake i za dugodlake primerke. Nos im je kratak i špicast, uglavnom crne boje. Uši su velike i razmaknute i najčešće stoje pod uglom od 45°, sem kada je pas na oprezu, tada su uspravne. Telo je kompaktno, valjkasto i ponosnog držanja. Rep je umereno dugačak, uvijen iznad leđa ili sa strane.
Najmanji pas na svetu po standardu teži između 1,5-3kg, dok visina u grebenu nije precizno određena. Poželjna visina je između 15-23cm, mada ima primeraka koji prerastu, ali mogu da učestvoju na izložbama pod uslovom da nemaju više od 3 kg.

TEMPERAMENT

chihuahua_03_lgČivave su smeli i samouvereni psi, često ih porede sa terijerima. Po prirodi su oprezni i sumnjičavi prema strancima,  pa su odlični čuvari domaćinstva. Najčešće se vezuju samo za jednu osobu i treba im dosta vremena da prihvate nove ljude u svom okruženju. Potrebna im je rana socijalizacija da kasnije ne bi ispoljile negativno ponašanje. Što više ljudi, pasa, prizora, zvukova i iskustava to će pas kasnije biti stabilniji. Ne preporučuju se porodici sa decom mlađom od 8 godina, jer loše podnose grublje dečije igre i nisu strpljive. Ne slažu se najbolje sa drugim rasama, mada uživaju u društvu drugih čivava. Vole da imaju mesto u stanu rezervisano samo za njih. Često prave „jazbinu“ u dnu kreveta ili se uvuku između jastuka, ćebadi ili garderobe tražeći mir i sigurnost kada žele da spavaju i odmaraju.

DOG-19-JE0037-01PNEGA I ZDRAVLJE

Uprkos maloj veličini Čivave su iznenađujuće energične. Vole da trče po dvorištu i da se igraju. Svakodnevna fizička aktivnost, vežbe i obuka se podrazumevaju. Uživaju u dugim šetnjama i trčanju, ali ne znaju kad je dosta pa je na vlasniku da odredi trajanje igre, naročito u vrelim danima. Koliko god da uživaju napolju, čivave su psi za stan. Dresura i osnove poslušnosti se preporučuju, a najvažnije je da vlasnik pasa ne posmatra i ne tretira kao igračku. I najmanji pas na svetu mora da nauči pravila „čopora“ jer u suprotnom može postati razmažen, neposlušan, pa čak i agresivan. Trenirajte čivavu isključivo pozitivnim tehnikama uz pomoć hrane, pohvale i igre i videćete da će ubrzo naučiti sve što želite.

Nega dlake kod kratkodlakih primeraka je minimalna, a kod dugodlakih neophodno je četkanje 2-3 puta nedeljno. Čivave nemaju čestih zdravstvenih problema, ali redovna vakcinacija i preventivne posete veterinaru su potrebne i poboljšaće kvalitet njihovog života. Neke od bolesti koje se mogu ispoljiti su hipoglikemija (nizak nivo šećera u krvi), „suvo oko“, plućna stenoza ili iščešenje kolena.
Pored toga što su čivave najmanji psi na svetu, poznati su i po svojoj dugovečnosti. Životno vek im je između 15-18 godina, a često žive i do 20.

Foto: Animal Discovery