Čau čau je jedana od retkih drevnih rasa koje i danas postoje na svetu. Njihov izgled, ali i temperament nije se mnogo menjao kroz istoriju, a nedavna istraživanja su pokazala da ovaj neobičan pas ima najsličniju DNK sa sivim vukom. Poznat je još po jedinstvenom, specifičnom crno-ljubičastom jeziku.

Chow-Chow_87261808POREKLO
Najnovija istraživanja potvrdila su da je Čau čau jedna od najstarijih, prvih primitivnih rasa, koja potiče iz stepskih područja Sibira ili Mongolije. Mnogo kasnije ovi psi se koriste kao čuvari hramova u Kini, Monogoliji i Tibetu. Odgajani su za opšte namene radnog psa, čuvanje stada, lov, vuču i čuvanje domaćinstava. Neke od teorija tvrde da su ove pse koristili kao izvor krzna i hrane, a druge pak da je ovaj pas bio izuzetno cenjen i simbol prestiža na kineskim dvorovima. Prvi primerci rase stigli su u Englesku u 18. veku, a tek krajem 19. veka u Ameriku. Populraizaciji ove retke rase doprinela je kraljica Viktorija. Američki kinološki savez zvanično rasu priznaje 1903. godine. Danas ovaj pas zauzima šesto mesto po popularnosti u Americi.

TELESNE KARAKTERISTIKE
Dog BreedsČau čau je pas snažne građe, široke lobanje i elegantnog držanja. Zadnje noge su prave i pomalo krute pa pas pompezno izgleda dok korača. Rasa je poznata po gustom dvoslojnom krznu, posebno debelom u predelu vrata, dajući mu karakterističan izgled lavlje grive. Boja dlake je jednobojna i može biti crna, crvena, plava, riđa, krem ili boje cimeta. Dve boje nisu dozvoljene po izložbenom standardu. Oči su braon boje, bademastog oblika. Još jedna prepoznatljiva odlika čau čau-a je taman ljubičasto-crn jezik, koji nema ni jedna druga rasa. Rep je gusto odlakan, uvijen iznad leđa. Nos bi po standardu morao da bude crn, dok je krem njuška nepoželjna.
Spadaju u srednje velike pse. Visina mužjaka u grebenu je od 48 do 56 cm, a težina imeđu 25-32 kg. Ženke su nešto sitinije visine od 46 do 51 cm i težine između 20-27 kg.

chow-chow_02_lgTEMPERAMENT
Čau čau je samostalan, inteligentan, pronicljiv i veran. U porodici se vezuje uglavnom za jednu do dve osobe. Izrazito je zaštitnički nastrojen prema vlaniku i imovini, pa može biti isuviše agresivan prema nepoznatim osobama. Pravilna socijalizacija još od malena je krucijlna za ovu rase jer u suprotnom može ispoljiti agresivnost ili drugu krajnost strah, povučenost i nepoverljivost. Ume da bude tvrdoglav i teško se trenira.  Potreban mu je dosledan, uporan, ali nežan vlasnik. Ne trpi dresuru koja uključuje kažnjavanje (koju ne preporučujemo ni za jednu rasu), jer ćete ga zauvek izgubiti. U adolescenciji odbacuju autoritet vlasnika, ako nisu izgradili pravilan odnos. Nije pogodan za neiskusne vlasnike. Zbog jakog lovačkog instinkta ne preporučuje se da se drži sa drugim manjim životinjama jer ih doživljava kao plen. Čau – čau je potpuno i zauvek odan samo jednom gospodaru, ako ga izgubi, nikome više neće biti veran jer za drugu ljubav nije sposoban. Onaj ko zadobije njegovo poverenje može biti sasvim siguran u njegovu nepokolebljivost i vernost.

ZDRAVLJE I NEGA
chow-chow-picsČau čau nije preterano aktivan pas i ne zahteva intenzivnu fizičku aktivnost. Dobro se prolagođava na život u stanu, a svakodnevne lake šetnje se podrazumevaju. Nega dlake je zahtevna. Redovno četkanje je neophodno 2-3 puta nedeljno, a u vreme linjanja na proleće i jesen svaki dan. Treba izabrati odgovarajuću četku kako bi izbegli povrede kože i olakšali češljanje. Čau čau može imati dugu i kratku dlaku, a u oba slučaja treba redovno četkati i skidati mekanu poddlaku koja vlasnicima zadaje glavobolju jer leti po celom stanu. Kupanje je dovoljno dva puta godišnje, ali koristite redovno preparate protiv buva. Generalno je vrlo čist pas, bez mirisa, a često ga porede sa mačkom jer se sam liže i pere.
Najčešće boluju od autoimunih bolesti i kožnih melanoma. Ređe dolazi do dijabetesa, displazije kuka, katarakte ili glaukoma. Prosečan životni vek im je između 8-12 godina, mada mogu da dožive i 15.