Novi trend u Japanu, koji promoviše nekoliko projektantskih kuća, su stanovi dizajnirani posebno za ljude koji imaju mačke kao kućne ljubimce takozvani „CAT FRIENDLY“ stanovi.

japan model stan za macke

Japan zemlja u kojoj je izmišljena „Hello kitty“ kao i kafići u kojima  ljubitelji mačaka uz piće mogu dobiti i privremenog ljubimca sa kojim se mogu družiti i igrati dok piju kafu otišao je korak dalje. Naime, kreativni Japanci osmislili su moderne stanove u kojima je enterijer osim za vlasnike takođe prilagođen i potrebama mačaka. Trend prihvata sve više projektantskih firmi koje nude razana i veoma kreativana idejna rešenja.
Vlasnici ovih ljubimaca u stanovima projektovanim za potreba njihovih mezimica dobijaju enterijer koji obezbeđuje udoban i aktivan život njihove mačke.  Zabava za njihove ljubimice savršeno je uklopljena u dizajn stana u vidu raznih polica, stepenica i greda za veranje i penjanje, kao i stubova obloženih tkaninom koji obećavaju dobru i svakodnevnu igru za mace.
Projekat obuhvata brojne prolaze, skrovišta i tunele kao i posebna vrata kako bi mace bez problema ulazile u svaku prostoriju. Inventivni Japanci u želji da kućnim ljubimcima omuguće najbolje uslove, mislili su na sve pa je tako mačka dobila i poseban deo u toaletu. Svaki metar prostora je veoma funkcionalan i dobro iskorišćen, a za izradu enterijera korišćeni su najbolji materijali.
Ideja je odmah sa oduševljenjem prihavaćena u ovoj zemlji poznatoj po velikoj ljubavi prema mačkama. Međutim još je neizvesno da li će  novi trend uređenja stanova i kuća biti tražen i u drugim delovima sveta.

This slideshow requires JavaScript.

 

foto: hauspanther.com, apartmenttherapy.com