Zabranjeni gradNedavno otvorena izložba dragocenih eksponata iz kineskog Zabranjenog grada u muzeju u Torontu u okviru postavke predstavila je i jedan zanimljiv artefakt – odelo jednog od carskih pasa. Pretpostavlja se da je odelo pripadalo jednom od ljubimca iz vremena cara Guangxu koji je vladao u periodu od 1875 do 1908 godine. Rasa i pol psa su nepoznati, ali se zna da se ljubimac zvao Big Luck (Velika sreća).

 

Među brojnim dragocenim artefaktima iz bivše čuvene imperatorske palate, pažnju mnogih posetilaca izložbe u Torontu privukao je „ogrtač“ jednog od carskih  pasa zvanog „Big Luck“. Rasa i pol psa su nepoznati, ali sudeći po materijalu i načinu izrade izloženog odela pas je takođe imao carski tretman u Zabranjenom gradu. Ime psa „Big luck“ (Velika sreća) utkano je na svilenom odelu koje je skrojeno tako da prekriva celo telo psa od njuške do repa, a na osnovu njegove veličine pretpostavlja se da je pas bio visok oko 1 metar.
odelo za psa kina
Kustosi izložbe koji brojnim pričama posetiocima pokušavaju da dočaraju bogatstvo života toga vremena takođe navode da je u veličanstvenom Zabranjenom gradu bilo dosta ljubimaca koji su živeli u posebnim veoma luksuznim paviljonima. Brojni ljubimci su spavali u odajama optočenim mermerom na skupim svilenim jastucima, a kako se navodi mnoge dame tog vremena često su naručivale posebnu, po meri šivenu garderebu za svoje pse načinjenu od najfinijih materijala.