Britanska kratkodlaka mačka karakteristična je po snažnom zaobljenom telu, izraženim obrazima i plišanom krznu. Tiha i nenametljiva, ali veoma privržena. Zbog svog izgleda i mirne naravi dobila je i nadimak plišani meda.

Britanska kratkodlaka mačka

POREKLO
Potiče iz Velike Britanije i smatra se jednom od najstarijih rasa na ovom ostrvu. Potomak domaće Evropske kratkodlake mačke koju su još Rimljani doneli na tlo Velike Britanije. U 19. veku počeo je kontrolisan uzgoj ove mačke kako bi se postigao ustaljen izgled i boja krzna. Ljubitelj mačaka Harison Weir mnogo je pomogao oko službenog priznanja rase. Prvi primerci ove rase bili su prikazani na izložbi mačaka koja se održala 1871.godine u Londonu. Rasa je najpre bila poznata pod imenom engleska plava mačka, zbog plavičasto – sive boje krzna, koja je tada bila veoma cenjena, mada se pretpostavlja da je bila zastupljena i u drugim bojama.
Opstanak ove rase, kao i mnogih drugih rasa mačaka, bio je ozbiljno ugrožen nakon svetskih ratova. U nedostatku mačaka za uzgoj neki odgajivači su ovu rasu ukrštali sa persijskom mačkom što je dovelo do raznovrsnosti boja i šara, ali i dugodlakih primeraka ove rase. Osim toga pojedini odgajivači su ovu rasu takođe ukrštali sa kartuzijskom mačkom (Chartreux) pa su ove dve rase vremenom postajale sve sličnije. Zbog toga je savez FIFe 1970. godine zvanično ujedinio ove dve rase pod imenom British Shorthair, dok su u Nemačkoj Britanke plave boje mogle da se izlažu pod imenom Chartreux. Međutim, nakon više godina zalaganja da ove dve rase ne treba da se predstavljaju pod istim imenom, 1977. godine pokroviteljski savez FIFe napravio reviziju odluke iz 1970. godine i ipak razdvojio ove dve rase. Međutim, ikao su i pitanju rasne mačke sasvim različitog porekla i standarda, i danas veoma često dolazi do zabune oko ove dve rase.

britanska kratkodlaka mačka

TELESNE KARAKTERISTIKE
Tipična odlika ove rase je zaobljeno telo koje je snažno i mišićavo, širokog grudnog koša i kratkog debelog vrata. Noge su kratke i snažne sa okruglim šapama. Glava je okrugla, punih obraza što odaje utisak da se mačka uvek smeška. Nos je kratak širok i sa blagim ulegnućem, a boja nosa odgovara boji dlake. Uši su malene, široko postavljene sa zaobljenim vrhovima. Oči su krupne i okrugle. Boja očiju zavisi od boje krzna i može biti bakarna tj narandžasta, plava i zelena.
Krzno je kratko, gusto, sjajno i čvrsto. Često se opisuje da podseća na pliš i može biti različitih boja i uzoraka. Kada se prođe prstima kroz dlaku ona ne sme odmah da padne. Ukoliko je krzno jednobojno, boje su: plava koja je i najpoznatija, zatim čokoladna, lila, krem, cimet, crna, bela, crvena… Kod jednobojnih britanskih mačaka svaka dlaka mora biti ujednačeno obojena. Takođe, kod ove rase zastupljeni su i brojni uzorci: prugasti tj tigrasti, kornjačevina, zadimljena, od kombinacija sa belom: van, harlekin i bikolor.

britanska kratkodlaka narav

KARAKTER
Britanska kratkodlaka mačka je mirna, nežna, tiha i privržena mačka. Inteligentna i radoznala , ali ne zahteva da bude u centru pažnje niti da da uvek bude u krilu ili naručju. Ove mačka ležernog karaktera s malom tipičnom „britanskom rezervom“ voli da se igra, ali uvek sama odlučuje kada i koliko dugo. Bije je glas i da je lenja jer najviše vremena provodi spavajući. Uprkos krupnoj građi, ima tih i slabašan glas koji koristi samo ukoliko je portrebno (kada je gladna ili kada želi da se igra). Zbog mekanog krzna, krupne građe i načina ponašanja ova mačka dobila je nadimak plišani meda.

britanska kratkodlaka gradja

Tvrdi se da temperament Britanke zavisi delimično i od njene boje. Plave Britanke su navodno mirnije, samostalnije i nisu velike maze, dok su riđe temperamentnije, a krem veoma privržene. Srebrne su senzibilne i znaju da budu veoma vezane za jednu osobu. Bicolor i tricolor su temperamentne i pomalo tvrdoglave, a novija colourpoint varijanta je umiljata i neproblematična.

NEGA I ZDRAVLJE
Britanska kratkodlaka mačka je veoma zdrava, vitalna i otporna. Za razliku od drugih rasa ova mačka raste i razvija se do druge godine života. Krzno se veoma lako održava, poželjno je češljanje jednom nedeljno. Prosečan životni vek ove mačke je od 12 do 20 godina.

foto:hdtabletwallpapers.com, britishbluecats.com, catworld.com.au, reewebs.com, bethtrissel.blogspot.com