Border Collie je rasa nastala krajem 19. veka u Velikoj Britaniji, ili preciznije, negde na granici između Engleske i Škotske. Tako je najverovatnije nastalo i njegovo ime: „border“ u prevodu sa engleskog upravo ima značenje „granica“.
02bc
Spada u pastirske pse, a ugled dobrog pastira zaradio je vrednim radom na čuvanju i grupisanju stada u proteklih 100 godina.

Iako su mu pastirske aktivnosti bile veoma dugo primarni posao, ovaj izvanredni pas se danas sjajno pokazuje i u sportskim aktivnostima, odnosno, svugde gde njegova vanredna inteligencija, volja za radom i živahnost mogu da dođu do izražaja.

Border Collie se često svrstava u najiteligentnije pse, i to ne bez razloga. U selekciji kakva je prirodno vršena od strane pastira, najbolji psi su ostavljali najviše potomaka. Pastiri nisu gledali izgled psa, niti boju njegovog krzna već radne karakteristike i inteligenciju. To je glavni razlog zašto je iz godine u godinu ova rasa postajala sve uspešnija u aktivnostima za koje je odgajana.

Border Collie je živahan i energičan pas kome je u toku dana potrebno dosta fizičke, a posebno mentalne aktivnosti. Ukoliko ste u mogućnosti da ovom psu pružite mnogo mentalnih igara, preskakanja prepreka, učenja trikova, Border Collie će za vas biti savršen ljubimac. Ukoliko za tako nešto nemate dovoljno vremena, Border Collie može biti potpuno pogrešan izbor.
04bcS obzirom na veoma izražen nagon za plenom (što je karakteristika svih pastirskih pasa), ovaj pas bez adekvatnog treninga može usvojiti neželjeno ponašanje prema malim životinjama ili prema deci – godine genetske selekcije za rad sa stadom, u ovom psu veoma lako bude urođene instinkte za čuvanjem i prikupljajem (grupisanjem) stoke. Zapostavljeni Border Collie će početi da se dosađuje, a zatim i da uništava nameštaj i druge stvari po kući.

Ukoliko ste osoba koja uživa u kretanju, druženju i igri sa psom, Border Collie može biti pravi izbor ljubimca. Bićete zapanjeni koliko ovaj pas brzo uči i koliko sa uživanjem izvodi naučene trikove, a najbolja nagrada za uloženi trud će mu biti trčanje za lopticom ili frizbijem.

Foto: flickr/ haroldmeerveldmozzercorklocalpups