Bolest srčanog crva je ozbiljna i potencijalno smrtonosna bolest za životinje u mnogim delovima sveta. Ovu bolest izaziva crv dugačak 10 centimetara i može naneti ozbiljne srčane i respiratorne probleme vašem ljubimcu. Sa svakom narednom sezonom komaraca sve je više životinja zaraženo na našim prostorima. Pročitajte kako se bolest prenosi i kako se može sprečiti.
h02Bolest srčanog crva javlja se prvenstveno kod pasa i mačaka, ali i ko drugih sisara kao što su vukovi i lisice, dok je vrlo retko verovatno da će se javiti kod čoveka. Nažalost, ova bolest svakom godinom je sve prisutnija u Srbiji, posebno u oblastima oko reka.

Kako se prenosi i nastaje bolest srčanog crva?
Srčanog crva zapravo prenose komarci sa jedne životinje na drugu! Naime, kada se odrasla jedinka crva, koja živi u telu zaražene životinje, izlegne kroz krvotok cirkulišu larve – microfilarie. Kada komarac ujede zaraženu životinju i isisa krv ujedno “pokupi” i larve. Zatim, kada isti komarac ujede drugu životinju, larve ubodom dolaze u krvotok novog “domaćina”. Nakon toga potrebno je oko šest meseci da larva izraste u odraslu jedinku. Odrasli srčani crvi mogu živeti čak između pet i sedam godina u telu psa, i između dve i tri godine u organizmu mačke.

Srčani crv kod pasa
Psi su prirodni “domaćni” srčanog crva. To znači da crv koji živi u organizmu psa raste do zrelosti, pari se i razmnožava. Ukoliko se bolest ne tretira na vreme, u telu psa može da se namnoži i do nekoliko stotina crva.

Bolest srčanog crva kod pasa izaziva trajna oštećenja srca, arterija i pluća. Naime, čak i nakon lečenja bolest utiče na kvalitet života psa.

Simptomi srčanog crva kod pasa
U ranim fazama bolesti, mnogi psi nemaju gotovo nikakve simptome. Što se duže infekcija ne tretira, to je veća verovatnoća da će se simptomi razviti. Psi koji su vrlo aktivni, ili imaju drugih hroničnih oboljenja ranije će početi da pokazuju simptome.

Najčešći simptomi su: kašalj, malaksalost, umor čak i posle lagane aktivnosti, gubitak apetita i težine. Kako bolest napreduje, mogu se pojaviti i drugi siptomi kao što su skupljanje tečnosti u stomaku ili čak prestanak rada srca. Ukoliko se u telu psa namnožio veliki broj crva može doći do prestanka protoka krvi, što će pratiti iznenadno otežano disanje, blede desni i tamna boja urina.

h03Bolest srčanog crva kod mačaka
Bolest srčanog crva kod mačaka se razlikuje od iste kod pasa. Mačka nije “tipični” domaćin srčanog crva, i retko koja larva preživi da se razvije u odraslu jedinku. Ova bolest često prođe ne primećena kod mačaka, ali treba imati u vidu da i larve mogu naneti oštećenja organizmu životinje.

Simptomi srčanog crva kod mačaka
Mačke zaražene srčanim crvom obično ispoljavaju jedan do tri od uobičajenih simptoma: kašljanje, napadi koji liče na napad astme, povraćanje, gubitak težine i apetita. Ponekad zaražena mačka može imati poteškoće u hodanju, nesvesticu ili nagomilavanje tečnosti u predelu stomaka.

Dijagnoza
Što se ranije ustanovi bolest, veća je verovatnoća da će se životinja oporaviti. Ukoliko primetite neki od simptoma, ili kombinaciju nekoliko njih, važno je da ljubimca odmah odvedete kod veterinara, koji će obaviti ultrazvučni pregled, rentgenski snimak kao i analizu uzoraka krvi i imunološke testove. Testom se sa 99% preciznošću može utvrditi da li je infekcija prisutna.

Prevencija
Kako se bolest srčanog crva prenosi ubodom komaraca, najefikasnija prevencija jeste korišćenje preparata i ogrlica protiv ujeda, a istovremeno štite i od drugih parazita (buva). Preporučuje se da se preventivni preparati počnu koristiti još pre početka sezone komaraca, pa sve do novembra meseca. Tokom zime nije potrebno koristiti zaštitne preparate.

Tkođe, veterinari preporučuju da se ljubimac testira na ovu bolest jednom godišnje, poželjno u aprilu mesecu.

I ne zaboravite, Srbija se nalazi u klimatskom području gde sezona prenošenja bolesti srčanog crva traje više od 100 dana godišnje i jeste endemska zemlja za ovu bolest. Zato, pazite na vaše ljubimce i prevencijom sprečite dalje komplikacije.