Bezdlake rase pasa su vrlo polularne među vlasnicima koji pate od alergije na dlaku, mada mogu biti odlični ljubimci svima koji vole društvo pasa. Interesovanje za ove rase je sve veće jer zanimljivo izgledaju, vrlo su čisti, bez mirisa, glatki na dodir, inteligentni , aktivni i razigrani.

Primećene su neke interesantne sličnosti, karakteristične za sve bezdlake rase različitog porekla:

– Većina njih su veoma stare, može se čak reći drevne rase. Hiljadama godina su uzgajani da budu čuvari i verni saputnici ljudi, a bili su vrlo poštovani od strane drevnih civilizacija.
– Za njih se smatralo da su “magični” psi sa posebnim isceliteljskim moćima. To je verovatno zato što njihova tela odaju veoma prijatnu toplotu koja smiruje bolove izazvane reumatizmom i artritisom. Takođe su u toku hladnih noći grejali krevete svojim vlasnicima.
– Njihova gola, bezdlaka tela zahtevaju posebnu negu. Redovno kupanje blagim šamponima za pse, hidratantnu kremu, kremu za zaštitnim UV faktorom protiv sunca ili toplu odeću koja će ih sačuvati zimi od niskih temperatura.
– Vrhunski su antialergijski psi i ne linjaju se. Čisti su i ne mogu dobiti buve, mada treba voditi računa o krpeljima koji se brže i lakše mogu zakačiti za kožu.
– Većina ovih rasa ima problem sa zubima koji brzo propadaju i ispadaju zbog plitkog korena u vilici. Zbog ovog defekta često pobeđuju na takmičenjima za najružnijeg psa.

Ali naravno, svaka rasa se razikuje po mnogo čemu – veličini, temperamentu, sposobnostima, naravi… Iako je svako štene jedinstveno, oni nose specifične osobine svojih predaka.
Predstavljamo vam 5 retkih, egzotičnih rasa pasa:

meksicki

Meksički bezdlaki pas – Xoloitzcuintli
Rasa dolazi u tri veličine: toy (patuljasti), mali i standard, i dva varijeteta: bezdlaki i sa krznom. Bezdlaki primerci su potpuno goli sa vrlo malo dlake na vrhu glave i kraju repa. Telo je glatko i meko na dodir, a boja kože može biti od crne do sivkaste nijanse, crvenkasta ili na bež tufne (mrlje). Meksički pas je inteligentan, lojalan, nepoverljiv prema strancima i vrlo vezan za porodicu. Uz dobru socijalizaciju dobro su društvo deci. Fizički su dosta razigrani i aktivni pa se dobro pokazuju na takmičenjima agilnosti. Iako su mali, vlasnik mora da se postavi kao vođa i bude uporan u dresuri. Na psa ne treba gledati kao na ljudsko biće već kao na člana čopora koji treba da prati. Treba im dosta vežbe, discipline, pažnje i igračaka kako bi bili srećni. Generalno je reč o zdravoj i dugovečnoj rasi te je njihov životni vek između 15 i 20 godina.

american terier

Američki bezdlaki terijer
Zanimljivo je da se štenci ove rase rađaju sa paperijastom dlakom koja do šeste nedelje života potpuno otpadne počevši od glave pa sve do repa. Boja kože je ružičarsta sa crnim, sivim ili crvenkastim mrljama. Građa tela je skladna, jaka ramena, snažne noge i dubok grudni koš su karakteristike ove rase. Vrlo su drštveni, slažu se sa decom, naročito ako su od malena u kontaktu sa njima, brzi su i vole da se igraju. Dobri su čuvari i alarmiraće valasniku sve što im izgleda sumnjivo. Treba im minimum 30 min vežbe svaki dan, što može biti i duža šetnja, kako bi ostali u formi. Iako vlasnici neće imati problema sa dlakama po stanu, nega američkog terijera je srednje zahtevna. Lako izgore na suncu pa ih treba mazati kremom. Ako je koža suva može doći do perutanja. Treba ih kupati do tri puta nedeljno kako ne bi došlo do osipa. Nokte treba skraćivati jednom nedeljno jer brzo rastu. Često boluju od alegrija različitog tipa. Prosečan životni vek im je imeđu 14-16 godina.

Peruvian

Peruanski Inka golokoži pas – Peruvian Inca Orchid
Ova bezdlaka rasa ipak ima malo dlake na vrhu glave, a neretko i na rubovima ušiju. Telo je potpuno golo, a dolaze u različitim bojama. Koža je najčešće rozikasta sa tufnama ili potpuno crna. Egzotična i retka rasa, dobro se slaže sa ostalim psima. Vole decu, vrlo su smireni i visoko inteligentni. Više im prija život u stanu uz redovne šetnje i fizičku aktivnost. Mogu živeti u dvorištu, ali pod uslovom da imaju idealne uslove. Jako sunce ili niske temperature im nikako ne prijaju i mogu biti fatalne baš zato što nemaju dlaku da ih štiti. Ako im se ne posveti dovoljno pažnje, društva i treninga postaju nervozni i anksiozni. Visok nivo nege se podrazumeva i isti je za sve golokože pasmine. Svi zdravstveni problemi koji se javljaju kod ove rase u vezi su sa zubima ili kožnim oboljenjima. Životni vek im je između 11-12 godina.

chinese

Kineski ćubasti pas
Kineski ćubasti pas dolazi u dva varijeteta: bezdlaki i odlakan powderpuff (pufna za puder). I bezdlaki primerci imaju malo dlake na donjem delu šapa, glavi i repu, a vrlo su cenjeni i traženi. Njihova koža je najčešće sa tufnama koje izgledaju vrlo elegantno i luksuzno. Reč je o veoma retkoj, ali popularnoj pasmini. Vrlo su agilni, razigrani sa decom i zabavni. Zbog nedostatka dlake skloni su povredama, pa grublje igre treba izbegavati. Mogu patiti od Sindroma malih pasa, pa im je potreban odlučan vlasnik kako pas ne bi preuzeo vođstvo i ispoljio teritorijalno ponašanje. Fizički su dosta aktivni, a njihovu energiju treba iscrpeti dugim šetnjama. Vole život u stanu, ali to što su mali rastom ne znači da ih možete držati u malom i skučenom prostoru. Iziskuju visok nivo nege, redovno kupanje i zaštitu od hladnoće i jakog sunca. Često imaju problema sa zubima pa pažnju treba usmeriti na dentalnu negu. Nećete imati problem sa buvama, a što se tiče krpelja mnogo ih je lakše primetiti nego kod odlakanih rasa. Životni vek im je 10-12 godina.

Khala

Bezdlaka Kala – Hairless Khala
Postoje dva tipa bedlake kale: kratkonogi srednje veličine i dugonogi Khala Grande. Oba varijeteta su vrlo elegantna, graciozna i agilna. Najčešće su tamno sive boje. Po prirodi mogu biti tvrdoglavi, svojeglavi i vrlo nepoverljivi prema nepoznatim osobama pa ih treba socijalizovati na vreme. Dresura mora biti blaga, bez kažnjavanja, ali vlasnik treba da ostane dosledan i uporan. Ne preporučuju se početnicima, jer samo iskusni vlasnici mogu da razumeju njihovu prirodu. Ograđeno dvorište je njihova idealna sredina gde mogu da trče i troše višak energije. Zimi ćete morati pre šetnje da im obučete topli džemper, a leti ne izlazite bez kreme za sunčanje. Kupanje se preporučuje bar jednom nedeljno, a posebnu pažnju treba posvetiti trimovanju noktiju koji rastu mnogo brže nego kod drugih rasa. Žive imeđu 10-14 godina.