Belgijski ovčar je pasmina kod koje ne treba mnogo pojašnjavati poreklo. Kao što samo ime kaže, nastala je u Belgiji i po izgledu ovi psi su veoma slični drugim pastirskim psima iz okolnih zemalja.

Sam naziv pasmine nam u ovom slučaju ne govori mnogo, jer pod njen naziv svrstavamo više tipova belgijskih ovčara. Razlike između ovih tipova mogu biti velike, kako po pitanju izgleda, tako i po pitanju karaktera.

Postoje četiri tipa belgijskog ovčara:

  1. Belgijski kratkodlaki ovčar (Malinois)
  2. Belgijski dugodlaki crni ovčar (Groenendael)
  3. Belgijski dugodlaki ovčar (Tervueren)
  4. Belgijski oštrodlaki ovčar (Laekenois)

This slideshow requires JavaScript.

Iako su svi navedeni tipovi beljgiskog ovčara odlični radni psi i to su dokazali decenijama uspešnog rada u domaćinstvima širom Belgije, u ovom tekstu govorićemo o Malinoisu kao jednom od najpopularnijih radnih pasa današnjice.

Malinois skaceMalinois spada u pse srednjeg rasta, međutim, izgled može u velikoj meri da varira. Malinois je decenijama odgajan isključivo zbog svojih radnih karakteristika i izgled psa je stavljan u drugi plan. Ova pasmina je poslednjih godina doživela veliku popularnost u širokom spektru radnih aktivnosti: lična zaštita, služba u policiji i vojsci, sportska takmičenja i tome slično.

Karakteriše ih velika energija i želja za radom, a često se kaže da nivo energije koju imaju kao štenci zadržavaju sve do svoje pete godine života. Zbog izraženih nagona, Malinois se veoma lako trenira i nije za čuđenje što su veoma uspešni u najzahtevnijim policijskim aktivnostima: traženje droge, eskploziva i nestalih ili osumnjičenih lica.

Zbog svoje energične prirode, Malinois može biti veoma dobar izbor za svakoga ko traži aktivnog psa, psa koji ima izražene nagone za čuvanjem i psa koji se veoma lako trenira. Ipak, treba imati u vidu da ovu pasminu karakteriše natprosečna energija i ekstremno visok nagon za plenom i da je veoma važno da pas sa tako izraženim nagonima može da ih zadovolji kroz fizičke i mentalne aktivnosti. Ukoliko pas ne može adekvatno da ispuni svoje potrebe, može razviti razna destruktivna, neželjena i neurotična ponašanja.

Malinois u vodiKako su veoma spretni i vični u skakanju i penjaju, ne postoji ograda koja će zaustaviti Malinoisa. Ukoliko planirate da držite psa u dvorištu, veoma je važno da to bude u boksu koji je ograđen i zaštićen sa svih strana (krov na boksu je neophodan). U suprotnom, veoma se lako može desiti da Malinois preskoči ogradu i nađe se na ulici.

Ukoliko ste u mogućnosti da Malinoisu pružite aktivan i dinamičan dan, uz dovoljno treninga i trčanja za lopticom, uživaćete i Vi i pas. Malinois je najsrećniji kada može da radi, a verujte nam na reč, ne postoji disciplina za koju ova pasmina nije sposobna.

Za kraj, pogledajte jednog Malinoisa u akciji: