Šarmantni kratkonogi Baset nekada je bio odličan gonič zečeva i sitne divljači, a danas je porodičan pas. Samo vlasnici ove rase znaju koliko je zabavno i opuštajuće imati baseta za kućnog ljubimca. 

04bPOREKLO
Najraniji poznati opisi kratkonogih lovačkih pasa datiraju još iz Starog Egipta. Baset se prvi put pominje u francuskim spisima iz 16. veka kao lovački pas na jazavce. Rasa je ime dobila po francuskoj reči „bas“ koja znači malo stvorenje ili patuljak. Baset današnjih karakteristika nastao je u Velikoj Britaniji sredinom 19. veka ukrštanjem francusko artoaško-normandijskog baseta sa psom Sv. Huberta. Odgajan je za lov u gustim šikarama nisko uz tlo. Standardizacija rase napravljena je već krajem 19. veka, a 2010. godine je standard ažuriran.

TELESNE KARAKTERISTIKE
Izgled baseta je vrlo karakterističan. Rasu odlikuju kratke noge, dugo krupno telo, višak kože i duge uši. Viseća koža na glavi doprinosi tužnom, odnosno setnom izrazu očiju pa mnogi vlasnici tvrde da je to dodatni šarm baseta i tajna popularnosti ove rase. Po veličini spadaju u srednje rase pasa. Mužjaci su težine između 23-29 kg, visine u grebenu 30-38 cm, dok su ženke nešto sitnije. Dlaka može biti dvobojna (braon-bela) ili trobojna (crno-braon-bela). Prosečan životni vek je od 10 do 12 i više godina.
03b

TEMPERAMENT
Iako je odličan lovac na zečeve, danas se baset najčešće drži kao ljubimac i izložbeni pas. Ova rasa je u osnovi razigrana, prijateljski nastrojena, okretna i aktivna. Po prirodu su vrlo tolerantni i zato su odlični ljubimci za porodice s decom ili drugim životinjama. Baseti su inteligentni i vrlo lako se dresiraju uz pravu motivaciju, što je u njihovom slučaju hrana. Vole da jedu i vrlo brzo će shvatiti šta se od njih traži kako bi dobili poslasticu. Vlada pogrešno mišljene da su baseti tvrdoglavi što uopšte nije tačno. Oni su samo izuzetno osetljivi i zatvoreni ako se kao trening metoda u dresuri koristi kažnjavanje. Tada potpuno gube želju za učenjem i padaju u depresiju. Umesto kazne treba koristiti hranu jer je najbrži put do basetovog srca upravo preko stomaka. Iako vole da spavaju veči deo dana, neophodna im je fizička i mentalna aktivnost kako bi ostali zdravi. Ova rasa ima snažno izraženo čulo mirisa i često umeju da odlutaju prateći neki trag. Zato je poželjno da dvorište u kojem pas boravi bude ograđeno, a da u šetnje ide s povodcem. Baseti su posebno simpatični zbog dubokog laveža, ali i širokog diapazona drugih zvukova koje ispuštaju u komunikaciji sa vlasnikom tokom igre.
02b

ZDRAVLJE I NEGA
Najčešći zdravstveni problem koji se javlja kod ove pasmine je upala uha. Duge uši ne omogućavaju da vaduh cirkuliše pa može doći do infekcija. Uši im se često vuku po zemlji, upadaju u hranu ili vodu i zato je neophodno da im vlasnik redovno održava uši koje moraju biti suve i čiste. Takođe, svakodnevno im treba vlažnom krpom čistiti oči. Baseti često imaju problema sa kostima, naročito kolenima. Štence i starije pse ne treba puštati da skaču sa većih visina jer može doći do iščešenja ili preloma noge ili povrede kičmenog stuba. Neophodna im je svakodnevna šetnja, fizička aktivnost i pravilna ishrana jer su baseti skloni gojenju. Prekomerna telesna težina dovodi do niza drugih oboljenja pa čak i nepokretnosti psa.
Održavanje dlake nije zahtevno jer se ne linjaju mnogo. Dovoljno je češljanje rukavicom jednom nedeljno. Pored redovnog čišćenja očiju i ušiju, treba obraiti pažnju i na higijenu usne duplje jer baseti dosta balave.

Foto: flickr/ddeboldpatchattack