Afrički patuljasti jež, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, nezahtevan je kućni ljubimac koji danju uglavnom spava, a uveče je veoma aktivan.

afrički patuljasti ježKARAKTERISTIKE
Poreklom je iz Afrike, ali takođe živi i širom Evrope, Azije i na Novom Zelandu. Afrički patuljasti jež je sitni sisar iz porodice Erinaceinae. Njihova osnovna karakteristika je prisustvo bodlji koje su u stvari tvrde šuplje dlake načinjene od keratina i dugačke su do 3 cm. Rađaju se sa malim i veoma mekanim bodljama, koje nakon šest nedelja otpadaju da bi izrasle nove i prave. Bodlje im služe prvenstveno kao zaštita, nisu otrovne i ne mogu se lako odstraniti od tela. Kod svih vrsta ježeva one su namenjene u odbrambene svrhe, usmerene su ka spoljašnjosti, a ježevi imaju sposobnost da to obezbede umotavanjem tela u lopticu. Donji deo tela, noge i njuška prekriveni su finim krznom bele boje. Karakteriše ih ovalan oblik tela i kratak rep. Težina koju dostižu je do 500 grama a dužina oko 17cm, a nekad i više. Na prednjim šapama imaju 5 prstiju, dok se zadnje noge završavaju sa po 4 prsta sa dugim noktima koji stalno rastu. Najrazvijenije im je čulo mirisa i imaju odličan sluh. Najčešći su u normalnoj pepeljasto braokastoj bolji, ali su takođe veoma zastupljeni i albino afrički patuljasti ježevi.

SMEŠTAJ
Ovaj ljubimac može se držati u kavezu ili terarijumu, minimalnih dimenzija 60x60x35 cm. Dno treba da bude bogato obloženo piljevinom da bi jež mogao rovati i zakopavati se. kavez za jezaOsim toga potebno je obezbediti mesto za sakrivanje, a to mogu biti kućice, cevi, ili krpe pod kojom će jež spavati i gde će se osećati sigurno. Iako tokom dana uglavnom spavaju, probude se samo da piju vodu i da jedu, ježevi se uveče bude i tada treba da budu što aktivniji. Dobro je u kavez postaviti krug za trčanje i druge igračkice na koje može da se penje. Osim toga ježa je dobro pustiti da se šeta po stanu uz nadzor. Ovi mali ljubimci za razliku od mnogih drugih životinja ne grizu kablove ili delove nameštaja, ali su veoma radoznali i vole detaljno da ispitaju njuškom teritoriju u kojoj su. U kavez ili terarijum treba postaviti dve posudice za hranu: jednu za suvu, drugu za vlažnu hranu i posudicu ili pojilicu za vodu. Najviše im odgovaraju sobne temperature između 18 i 22 stepena. Ne treba ih izlagati promaji kao ni niskim temperaturama kako ne bi izbegli u zimski san tj. hibernaciju.

HRANA
Osnovu ishrane afričkog patuljastog ježa čine insekti. U prirodi se hrane crvima, skakavcima, cvrčcima, paukovima i glistama. Kao najbolja alternativa za kućne uslove preporučuje se hrana za mačke dehidrirana ili mokra. Osim toga ovaj ljubimac će rado jesti voće i povrće. Prija mu paradajz, spanać, šargarepa, endevija, zatim jabuka, banana, pomorandža, dinju, borovnica… Obrok je dobro obogatiti sa malo svežeg posnog kravljeg sira ili kuvanim jajetom. Voda uvek treba da bude sveža i dostupna. Treba imati na umu da su ježevi skloni debljanju i da je potrebno j vodti računa o njihovoj težini koja ne bi trebala da bude veća od 500 grama i omogućiti mu što više kretanja.

africki jez patuljastiTEMPERAMENT
Ljubimaci koji ne zahtevaju puno brige i pažnje. Spadaju u noćne životinje i tek u večernjim satima postaju aktivni pa su takođe pogodni kao kućni ljubimaci i za osobe koje nemaju baš puno vremena. Često ih opisuju kao ljupke i šeprtljave. afrički mali ježMiroljubivi su i veoma znatiželjni. Uz malo strpljenja lako se mogu pripitomiti. Dok se ne naviknu na vlasnika i njegov miris znaju da “aktiviraju svoju odbranu” tako što se sklupčaju u lopticu i ispuštaju karakterističan zvuk sličan dubokom šištanju koji kombinuju uz poskakivanje telom. Ježa uvek treba uzimati čistim opranim ruka, da bi se što brže navikao na miris vlasnika i vrlo nežno kako se ne bi uplašio.
Životni vek ove životinjice je u proseku oko 8 -9 godina.