DrongoKada se nalazite u Africi, pomoć prijatelja može biti od presudnog značaja za opstanak. To shvata i ptica Drongo, jer veoma često pomaže drugim pticama tako što alarmira opasnost, ali upravo ovu dobru osobinu ponekada ume da okrene u svoju korist.

Drongo na približavanje predatora reaguje tako što glasom obavesti ostale ptice, koje tada dobiju vremensku prednost i uspeju da pobegnu iz kandži neprijatelja. Međutim, kada Drongo uvidi da se ostale ptice hrane nečim veoma ukusnim, ponekada podigne lažnu uzbunu kako bi druge ptice odletele i ostavile hranu. Ipak, ovakvo ponašanje ptice lako zapamte, pa sledeći put ne reaguju.

Sciencemag.org je objavio rezultate istraživanja koji pokazuju da Drongo, kada primeti da lažna uzbuna više ne pali, primenjuje drugi trik, a to je imitiranje internih zvukova drugih ptica koji služe za najavu opasnosti.

Tom Flower, biolog iz Južne Afrike, se bavio detaljnim proučavanjem Drongoa. Flower je uspeo da istrenira više ovih ptica tako da dođu na njegov poziv i svedok je njihove visoke inteligencije. Na osnovu dugog posmatranja zaključio je da Drongoi uspešno oponašaju glasove drugih ptica, posebno one koji služe za prijavljivanje opasnosti.

Problem je jedino u tome što su ove uzbune ponekada lažne. Flower tvrdi da Drongoi uz pomoć lažnih uzbuna pribavljaju i do 23% dnevne hrane. Nameće se zaključak da su životinje, a posebno ptice (o vranama smo već pisali), kognitivno mnogo sposobnije nego što se to često percipira.

Izvor: nationalgeographic.com